Filmrecensioner

UPPlyftande!

Så bra är "Upp"

Av: 

Jan-Olov Andersson

Från filmen Upp.
Från filmen Upp.

FILM

Tionde filmen från Pixar, bolaget som har revolutionerat den animerade filmen, är den hittills bästa. En fullkomligt underbar saga, för alla åldrar. Börjar med en svartvit journalfilm om Indiana Jones-liknande äventyraren Charles Muntz, försvunnen i Sydamerika sedan åratal tillbaka. Fortsätter med att introducera Carl och Ellie, två barn som förenas i sin beundran för Muntz och hans äventyr. Under knappt tio minuter berättas sedan större delen av Carls och Ellies livs historia – kärleken, karriärerna, glädje och sorg – i bilder, med musik, men utan att ett enda ord sägs. Det är ett makalöst skickligt och oerhört gripande filmberättande. Man glömmer att det handlar om tecknade figurer. Årets bästa filmscen!

Sedan möter vi Carl i nutid. En 78-årig knarrig surgubbe, som med hjälp av tusentals ballonger som lyfter hans hus, ger sig ut på sitt livs sista resa. Av en slump får han en 8-årig lite klumpig scout på halsen.

Trådar från det förflutna till Charles Muntz, knyts samman, i en ständigt oförutsägbar intrig, med spänning, makalösa action­sekvenser, en underbar färgprakt, knäppa figurer och massor av galen humor.

ANNONS

Inredning från Ellos - upp till 40% rabatt på varor från Ellos Home och många fler

Extern länk från Ellos

Köp här

Publisert:

LÄS VIDARE

Ren och skär njutning

ÄMNEN I ARTIKELN

Filmrecensioner

Ed Asner