Jude Law bra som Alfie

FILM

<3plus/> Amerikansk dramakomedi i regi av Charles Shyer, med bl a Jude Law, Marisa Tomei, Omar Epps, Susan Sarandon och Nia Long.

Foto: Jude Law är Alfie

När Michael Caines ”Alife” kom 1966 var det en fräck och modern film. Huvudpersonen pratade rätt in i kameran och skröt om sitt bekymmersfria ungkarlsliv och alla kvinnor han utnyttjade. Han fattade långt efter åskådaren vad han missade och hur fel allt blev.

Gamla ”Alfie” är ett intressant museiföremål. Nya ”Alfie” flyttar den kaxige ungkarlen till New York. Han pratar fortfarande cockney, han vänder sig fortfarande rakt in i kameran men han lever åtminstone i vår tid.

Jude Law är bra, i en svår roll. Alfie är en självsäker man som lurar många kvinnor. Men mest av allt lurar han sig själv, och det upptäcker han försent. Law har den rätta charmen, och är trovärdig när kaxigheten spridcker sönder i tvivel.

Marisa Tomei är den stadiga kvinnan i hans liv, hon som länge hoppas på att Alfie ska stadga sig med henne. Susan Sarandon är en mogen kvinna som spelar Alfies spela bättre än han själv. Omar Epps och Nia Long hans vänner som också känner sig svikna.

Alfie tror att han är med i en romantisk komedi, medan vi som ser på förstår att hans liv är en tragedi.

Jens Peterson

ARTIKELN HANDLAR OM