Välspelad västern med ovanliga bilder

Publicerad:
Jake Gyllenhaal, Joaquin Phoenix, John C Reilly och Riz Ahmed.
Foto: TriArt
Jake Gyllenhaal, Joaquin Phoenix, John C Reilly och Riz Ahmed.

FILM

The Sisters brothers

Regi Jacques Audiard, med John C Reily, Joaquin Phoenix, Jake Gyllenhaal, Riz Ahmed, Rebecca Root.

VÄSTERN Snyggt filmad skottlossning i nattmörker inleder balladen om bröderna Sisters som är torpeder i Oregon på 1850-talet. De arbetar åt kommendören (Rutger Hauer), och är duktiga på att lyda order. De blodiga bröderna får i uppdrag att hitta en man som ska ha stulit något från kommendören. En skicklig spejare (Jake Gyllenhaal) har ridit förväg för att hitta den flyende.
Jakten går söderut, genom Oregon mot Kalifornien. De rider mot San Francisco, centrum för den tidens guldrusch. Mannen alla vill fånga heter Hermann Kermit Warm (Riz Ahmed) och har en idé som kan vara lönsam.
Det är en välspelad västern med Joaquin Phoenix och John C Reilly som de omaka bröderna, skadade sedan barndomen av en våldsam pappa och en brutal uppväxt. En av dem vill börja ett nytt liv medan chansen finns. Den andre försöker supa bort sina smärtor.
Jacques Audiard (”En profet”, ”Rust and bone”) är en intressant regissör som kryddar historien med några minnesvärda bilder och bisarra detaljer. En scen med en spindel är svår att glömma hur mycket än än vill. Han har en egen ton och de här ryttarna rider in på oväntade vägar.

Filmen förnyar kanske inte västerngenren, men skildrar girighetens pris. Den amerikanska drömmen som farofylld hägring.

Publicerad: