Mejla

Jens Peterson

Grattis, Peter Stormare – fyller 65 år

Publicerad:
1 av 11 | Foto: Ola Axman
Peter Stormare.

Peter Stormare har jobbat med Ingmar Bergman och Steven Spielberg.

Varit med i ”Seinfeld” och som pausfågel i Melodifestivalen.

Spelat in skivor och i rollen som Hamilton bekämpat Mark Hamill. Gjort komedi med Johan Glans.

Nu fyller han 65 år, en internationell stjärna i alla sorters filmer. Som känns mer Hälsingland än Hollywood. Mer granskog än palmer.

Han föddes med efternamnet Storm, och ändrade det i Stockholm till Stormare. Vilket är en vass förstärkning. Han växte upp i Arbrå, och det är rötter som verkar bli starkare ju längre tiden går. Peter Stormares första skiva hette ”Dallerpölsa och småfåglar”, och när han gör reklamfilm för en byggmarknad bejakar han sitt livslåmga intresse för att snickra. En hantverkare som gillar att arbeta i trä.

Första rollen på Dramaten var ”Klassfiende” 1982, och sedan gjorde han med Ingmar Bergman de starka uppsättnigarna ”Fröken Julie”, ”Hamlet” och ”Lång dags färd mot natt” 1988 där resten av familjen Tyrone spelades av Jarl Kulle, Bibi Andersson och Thommy Berggren.

I ”Den frusna leoparden” 1986 spelade Peter Stormare och Joakim Thåström bröder. Det blev ingen publiksuccé, men filmen har kultvärde.
Uppsättningen av ”Fröken Julie” där Stormare spelade mot Lena Olin gästspelade även i New York 1991. Det blev också Peter Stormares sista roll på Dramaten.

1990 dök han upp i filmen ”Uppvaknanden” med Robert De Niro och Robin Williams. Ett jobb Peter Stormare inte hade sagt ett ljud om innan filmen hade premiär.

Ovanligt i en värld där många brukar prata om alla sina kontakter och projekt innan när de hyrt en lägenhet i Los Angeles. Peter Stormare har aldrig varit den skrytsamma sorten.

Men han har gjort imponerande mycket sedan han lämnade skådespelareutbildningen för drygt 35 år sedan. Han kom in där utan att egentligen veta något om teater, en dråplig historia han berättade i ”Stjärnorna på slottet” 2007.

Steven Spielberg jobbade med honom både i ”The lost world: Jurassic park” och ”Minority report” och båda gångerna fick han in repliker på svenska. Han har gjort action med Keanu Reeves, och i ett färskt avsnitt av James Cordens pratshow kan man se de två tillsammans. Stormare berättar hur han ”behärskar” alla europeiska brytningar.

Han är ensam i världen om att både varit hyllad Ingmar Bergman-aktör och medspelare i ”Ladies night”. Han gör filmskurkar med glimten i ögat, men är också utmärkt i mer lågmälda roller. Han har blåst som en frisk fläkt genom film och tv och teater och behärskar alla uttryck mellan lätt bris och orkan. Han är inte bara en storm. Han är Stormare.

Av: Jens Peterson

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN