”Vinterdvala” vann Guldpalmen i Cannes

avJan-Olov Andersson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3 | Foto: AFP
Quentin Tarantino och Uma Thurman delade ut Guldpalmen till Nuri Bilge Ceylan.

CANNES. Guldpalmen på den 67:e filmfestivalen gick till turkiske regissören Nuri Bilge Ceylans över tre timmar långa drama ”Vinterdvala”.

Skådespelarprisen till Timothy Spall och Julianne Moore finns inget att invända emot. Men juryns pris till Jean-Luc Godards pretentiösa film möttes, helt rättvist, av burop, åtminstone hos pressen som såg prisutdelningen i biosalongen bredvid.

Eller såg och såg… långa stunder var bilden borta och vi hade bara ljud i Salle Debussy, där vi filmskribenter följde prisutdelningen.

Den ägde rum vägg-i-vägg i festivalpalatsets största biograf, Théâtre Lumiêre, och leddes av franske skådespelaren Lambert Wilson.

Bland årets tävlingsfilmer har bland oss filmskribenter inte funnits någon film som självklart stått ut och blivit favorittippad, det är snarare fem, sex stycken det har snackats om, ungefär en tredjedel av startfältet. Och juryn, under ledning av regissören Jane Campion, belönade på olika sätt de flesta av de filmer som förekommit i förhandstipsen.

”Jag är ledsen”

Quentin Tarantino och Uma Thurman delade ut Guldpalmen och framför allt regissören höll stor show.

Så det var lite ironiskt att priset gick till en stillsam film som är raka motsatsen till allt som Tarantino står för.

Timothy Spall höll ett tacktal som kommer att bli en klassiker.

– Ursäkta att allt jag kan säga på franska är ”ett glas rött”, sa han.

Sedan läste han upp ett suveränt tacktal från sin mobiltelefon, han hade skrivit talet på vägen till Cannes, och mitt under det började telefonen spraka, då Spall fick ett meddelande och det blev någon slags rundgång och det lät som att hela högtalaranläggningen skulle spricka.

Sedan började han gråta.

– Jag är ledsen att jag är en sentimental gammal idiot, sa han – och fortsatte sedan sitt långa tal.

Sedan tackade han förstås regissören Mike Leigh, som han har haft ett livslångt samarbete med.

Kramen ville aldrig ta slut

Juryordföranden Jane Campion skämdes helt klart när hon skulle berätta vem som vann manuspriset. Två gånger misslyckades hon totalt med att uttala ryske regissören Andrej Zvyagintsevs efternamn.

Men sedan blev hon nästan rörd till tårar när blott 25-årige Xavier Dolan tackade för manuspriset.

Han berättade, medan tårarna rann nedför hans kinder, att hennes Guldpalmsvinnande film ”Pianot” var en av de första filmer han såg och att den totalt för förändrade hans liv.

Sedan möttes Dolan och Campion i en kram som aldrig ville ta slut.

Publicerad: