Brutal, rolig action om förbannad förortspappa med hårda knytnävar

”Nobody” gör actionstjärna av tv-skådisen Bob Odenkirk

Bob Odenkirk i ”Nobody”.
Bob Odenkirk i ”Nobody”.

Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

Nobody

Regi Ilya Naishuller, med Bob Odenkirk, Connie Nielsen, Aleksei Serebryakov, RZA, Christopher Lloyd.


FILMRECENSION. Här kommer en liten önskedröm från mannen som gav oss ”John Wick”.

Och det är Bob Odenkirk som gör drömmen till verklighet.

ACTION. Filmen börjar med vardagsrutin. Måndag till fredag ser likadant ut. Ta ut soporna, fixa frukost, hälla upp kaffe i termosen, blippa busskortet, göra åtta timmar på jobbet, äta middag med familjen, fråga tonårssonen vad som hände i dag, få ett mummel till svar och så somna bredvid frun med en kudde emellan så man får sova ordentligt.

En natt vaknar Hutch Mansell (Bob Odenkirk) av ett ljud på nedervåningen. Det är två inbrottstjuvar som lyckas roffa åt sig några sedlar och Hutchs armbandsur. När tonårssonen plötsligt kastar sig över en av tjuvarna låter Hutch bli att slå till med en golfklubba trots att det finns tillfälle. En av tjuvarna är trots allt beväpnad. Efteråt betraktar tonårssonen sin far som en fegis.

Det är lite så Hutch är känd bland familjemedlemmar och vänner. Men de vet inte att han döljer ett mycket speciellt förflutet och har arbetat hårt för att skapa en fasad av familje- och förortsliv.

Djupt begravd vrede

Vi behöver inte gå in för mycket på hur Hutchs förflutna såg ut, men den återhållna vreden finns begravt djupt inne i förortspappan och exploderar senare i filmen. Först på ett lite ovant, klumpigt och oregerligt sätt på en buss mot fyra gangsters och senare i scener där Hutch börjar hitta sitt gamla jag och slåss och skjuter på ett säkrare och godmodigare sätt.

RZA, Bob Odenkirk och Christopher Lloyd i ”Nobody”.
RZA, Bob Odenkirk och Christopher Lloyd i ”Nobody”.

Regissören Ilya Naishuller gjorde senast den usla actionfilmen ”Hardcore Henry” (2015) vars spelinspirerade perspektiv blev tjatigt. Just tjatigheten har också varit ett problem i ”John Wick”-filmerna där Keanu Reeves, åtminstone i de två första filmerna, mest gick omkring och sköt skurkar i huvudet. Mannen bakom ”John Wick”, Derek Kolstad, har skrivit även ”Nobody” och vi känner igen mycket. De benknäckande actionscenerna, upplyfta av ett sinne för humor. Vapenslamret. De ryska skurkarna. Nätverk som arbetar i det fördolda.

Det är inte så att Kolstad har känt ett behov av att förnya sig. Tvärtemot ger han intryck av att vara ganska mätt och gör det han vet att grabbarna i publiken kommer att gilla. Allt hänger ihop med så lösa trådar som möjligt och Kolstad borde tänka utanför boxen någon gång när det gäller skurkarna, för dem av oss som har tröttnat rejält på rysk maffia.

Odenkirk bär alltihop

Men ändå funkar det, faktiskt bättre än i ”John Wick”. Idén med en helt vanlig nobody som hård actionhjälte tilltalar alla som känner igen sig i Hutchs vardagsliv och drömmer om att ha ”särskilda färdigheter”, som Liam Neeson pratade om i ”Taken”. Odenkirk går i Neesons skor här och bär alltihop – i en film som känns osannolik är han rakt igenom trovärdig. Det är en rejäl bedrift.

”Nobody” är absurt rolig och brutal, med ”Tillbaka till framtiden”-stjärnan Christopher Lloyd i en ljuvligt tramsig roll som Odenkirks pappa. Han må se skör ut, men kan fortfarande hantera ett muskedunder.

”Nobody” har biopremiär på fredag, den 4 juni.


Glöm inte att gilla Aftonbladet FILM på Facebook och följa oss på Instagram för nyheter, trailers, recensioner och skön filmnostalgi.

Publisert:

LÄS VIDARE