En tysk film med både allvar och svart humor

Publicerad 2024-07-11

Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

Röd himmel

Regi Christian Petzold, med Thomas Schubert, Paula Beer, Langston Uibel, Enno Trebs.

Upplägget är lite pretentiöst. En kvartett filmer byggda på de fyra elementen vatten, eld, jord och luft.

Men ”Röd himmel” är mer lättsam än den låter ”på pappret”.

DRAMA. Filmen vann Jurypriset på filmfestivalen i Berlin och var Tysklands Oscarsbidrag.

Tysken Christian Petzold har med tio filmer etablerat sig som en stundtals lätt pretentiös filmmakare som gärna gräver i folks psyken. En Fassbinder eller Haneke Light, ungefär. Det är, faktiskt, menat som beröm.

”Röd himmel”

Nu gör han en kvartett filmer baserade på de fyra elementen vatten, eld, jord och luft.

Denna andra handlar om eld. I en sommarstuga nära Östersjön i norra Tyskland vistas författaren Leon (Thomas Schubert), blivande konststudenten Felix (Langston Uibel), glassförsäljerskan Nadja (Paula Beer) och badvakten Devid (Enno Trebs). I centrum står självupptagna Leon som förstår att han skrivit en usel andra roman som hans förläggare snart kommer att nobba. Men han skyller sitt dåliga humör på alla andra. Nadja besvarar inte hans kärlek. Andra har för högljutt sex i olika konstellationer. Och så vidare. Och så närmar sig en skogsbrand i rasande fart…

Petzold tacklar uppblåsta egon, kreativt skapande och klimatkrisen med oväntat mycket svart humor. Trots att Leon är en skitstövel på många sätt, gillar man honom ändå på något sätt, kanske för att de andra åtminstone framstår som ganska ytliga.

Filmen visas på bio.Glöm inte att gilla Aftonbladet FILM på Facebook och följa oss på Instagram och X (Twitter) för nyheter, trailers, recensioner och skön filmnostalgi.

ANNONS