Imponerande filmberättande om Bernsteins kärleksliv

Tekniskt skickligt om rastlös dirigent

Publicerad 2023-12-07

Bradley Cooper och Carey Mulligan.

Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

Maestro

Regi Bradley Cooper, med Bradley Cooper, Carey Mulligan, Matt Bomer, Sarah Silverman, Maya Hawke.


Leonard Bernstein var en gigant som dirigent och kompositör. Den här biografin använder en del av kompositionerna, men handlar mest om hans kärleksliv. ”Maestro” imponerar som skickligt filmhantverk. En triumf för tekniken.

DRAMA Musiken är det viktigaste i Bernsteins liv.

Men i den här filmen är det bilderna som gör starkast intryck. Första delen av hans vuxna liv skildras i svartvitt, med det gammaldags bildformatet 1,33:1 och inspirerande klippning. Fotografen Matthew Libatique skapar underverk med minimalt ljus. Här finns gott om scener man kan göra affischer av.

När filmen går in i Bernsteins medelålder, under 1960- och 1970-talen, övergår den i Technicolor. Skickligt återskapas dåtidens miljöer och kläder. Lika realistiska är proteserna och sminkningen, främst den som förvandlar Bradley Cooper till Leonard Bernstein i olika åldrar. Kazu Hiro är maskmästaren som gör Cooper mycket porträttlik, både som 25-åring vid genombrottet som dirigent 1943, och som vithårig änkeman i 70-årsåldern. Cooper jobbar också hårt för att fånga Bernsteins röst i olika åldrar.

Som bokstöd i filmens upptakt och final pratar han om kärleken till sin hustru Felicia, mycket bra spelad av Carey Mulligan. Deras förhållande dominerar den här biografin. Hur de möts och dras till varandra på 1940-talet, båda rastlösa med stark energi och delvis likartad bakgrund.

Redan från början vet hon att han har sex med andra, med klarinettisten David och bekantingen Tommy och andra yngre män han tar med sig hem. Felicia känner sig stark som accepterar makens otrohet, men med tiden har hon svårt att dölja svartsjukan. Hon är hyllad skådespelare på scen, men i sitt äktenskap får hon en krympande biroll. Äldsta dottern reagerar också på faderns lögner när hon börjar bli vuxen.

Medan åren går berörs Leonard Bernsteins stora framgångar i karriären. Först med musikalen ”On the town” som blev filmen ”New York dansar” med Frank Sinatra och Gene Kelly. Klassikern ”West side story” nämns som hastigast, och en del av den ouvertyren hörs, men för det mesta skildras hans ständiga arbete med musik bara som något självklart i bakgrunden.

Här finns dock ett par scener där tonerna står i centrum, som ett intensivt stycke av Mahler i en kyrkokonsert under tidigt 1970-tal. En fantastiskt filmad sekvens.

Konst ska ställa frågor, inte ge svar, säger Leonard Bernstein, och filmen följer det mottot. Ett porträtt av en man som klyvs av sina olika viljor. Det gäller inte bara kärlekslivet. Han brottas också i valet mellan den klassiska musiken och de mer lättnynnade Broadway-melodierna. Han verkar ständigt på väg någon annanstans än där han är. Ofta med glittrande ögon, ofta snabbsnackande, alltid med en tänd cigarett.

”Maestro” är mer imponerande än berörande.

”Maestro” har biopremiär 8 december och strömmas på Netflix från 20 december.


Isabel Leonard och Rosa Feola sjunger framför Bradley Coopers dirigent.

Passa även på att se...

... Steven Spielbergs version av ”West side story” från 2021, med Leonard Bernsteins tidlösa musik.

Visste du att...

... Kazu Hiro förvandlade Gary Oldman till Winston Churchill och har också gjort filmmakeup åt Nicole Kidman, Sean Penn och Brad Pitt.


Glöm inte att gilla Aftonbladet FILM på Facebook och följa oss på Instagram och X (Twitter) för nyheter, trailers, recensioner och skön filmnostalgi.

ANNONS