Norrmännen – de må vara rika, men de är totalt utan humor

komedi

Galningar i fjällen

Regi Petter Holmsen, med Herbert Nordrum, Hedda Stiernstedt, Anette Hoff, Nader Khademi, Nils Vogt.

Norsk film dammar av en ”klassiker” från 1957.

Resultatet har blivit en av de sämsta filmer jag har sett. Någonsin!

Starka tv-serierna ”22 juli” och ”Exit” visas på SVT. Utmärkta långfilmerna ”Barn” och ”Leva på hoppet” går eller kommer snart på bio. Och Norge har ett bolag som äger Aftonbladet, de har olja, lax, lusekofter och Therese Johaug, men humor… det vete fan om de har.
Det här är nog en av de sämsta filmer jag har sett. Någonsin.
En ”nytolkning” av ”Fjols till fjells” från 1957, en av alla tiders mest populära komedier i Norge. Välj valfri Åsa-Nisse-film från ungefär samma tidsperiod och jag lovar, de känns som stor filmkonst vid en jämförelse.
Poppe (Herbert Nordrum) är portier på ett populärt fjällhotell som under påskhelgen drabbas av totalt kaos. Chefen dör, placeras i kökets kylrum och tinas upp ibland (fråga inte!). Gäster förväxlas och får fel rum. En granne med utedass vill ständigt låna toaletten och bajsa. Ja, det är en återkommande komisk ”höjdpunkt”. Och så vidare.

Efter knappt en halvtimme skickar det svenskägda hotellet dit en svensk portier (Hedda Stiernstedt, från tv-serien ”Vår tid är nu”) för att få lite ordning på alltihop. Som skådespelerska behöver hon inte skämmas för sig. Möjligen över sammanhanget hon deltar i, men hon är faktiskt den enda som inte beter sig som en idiot i filmen.
Rolv Wesenlund gick bort 2013. Jon Skolmen i fjol. Dog norsk humor med dem?

Filmen finns att hyra på streamingtjänster.

Publisert: