Stefan Hedmark

Första titt på Clint Eastwoods bombdrama

’Richard Jewell’ berättar sann historia om terrormisstänkt hjälte

FILMTRAILER. Nästa år fyller han 90.

Men det är ju ingen ålder.

Känns som att det var i går som Clint Eastwood släppte en ny film. Och här är trailern för hans nästa.

Med tanke på den lögnaktiga propaganda som Donald Trump spottar ur sig varje dag mot journalister och sitt eget lands underrättelsetjänster och institutioner är det lätt att seriös kritik hamnar i skymundan. Men Clint Eastwoods film ”Richard Jewell” handlar om ett tillfälle när en oskyldig människa föll offer för misstankar och drev i medier som orsakade honom och hans närmaste lidande.

OS i Atlanta 1996 skakades av ett bombdåd som dödade en person och skadade 11. Attacken ledde till en envis jakt på de ansvariga och till sist hittade man Eric Rudolph; han greps först 2003 och dömdes till livstids fängelse.

Men innan dess föll misstankarna på säkerhetsvakten Richard Jewell. Det var han som hittade bomben och räddade livet på många oskyldiga. Men i början av utredningen trodde FBI att Jewell var bombmannen. Mediauppbådet blev intensivt.

Trailern visar hur FBI försöker komma underfund med Jewell och hur medierna belägrar familjens hus.

Ärendet hamnade till sist i domstol, där man kom fram till att de tidningar som Jewell hade stämt var oskyldiga – korrekta fakta hade presenterats i artiklarna. Men det är så klart en tragisk historia, som Clints tidigare ”American sniper” (2014), och en lovsång till hjältar (ett väldigt vanligt tema i hans senare, verklighetsbaserade filmer).

I huuvdrollen ser vi Paul Walter Hauser som många nog känner igen från ”I, Tonya” och ”BlackKklansman”. Vi ser även Sam Rockwell, Kathy Bates, Jon Hamm och Olivia Wilde i stora roller.

Det är oklart när ”Richard Jewell” får svensk premiär, men i USA sker det i december.


Glöm inte att gilla Nöjesbladet FILM på Facebook för filmnyheter, trailers, recensioner och skön filmnostalgi.

Publisert:

LÄS VIDARE