Asghar Farhadi

Mästaren Asghar Farhadis nya full av överraskningar

Av: 

Jan-Olov Andersson

FILM

Betyg: 4 av 5 plus

DRAMA

A hero

Regi Asghar Farhadi, med Amir Jadidi, Mohsen Tanabandeh, Fereshteh Sadre Orafaiy, Sarina Farhadi.

Han har två Oscarsvinster bakom sig. Den här filmen vann Juryns stora pris, andra pris, vid fjolårets Cannesfestival.
Fast frågan är om inte iranske mästerregissören Asghar Farhadi den här gången har gjort en nästan för komplex historia.

Om man som Asghar Farhadi bor och arbetar i ett land som är en stenhård religiös diktatur och man inte vill fly utomlands, som några kollegor, eller vill drabbas av yrkesförbud, som några andra kollegor, får man se till att vara väldigt subtil i sina berättelser.
Det har regissören lyckats med i bland annat ”Nader och Simin – En separation” (2011) och ”The salesman” (2016), båda Oscarsvinnare.
Filmer som inte alls är okritiska till olika företeelser i det iranska samhället, men också filmer som tacklar moral, heder, skuld och andra existentiella frågor på ett sätt som gjort att landets censorer hållt sina fingrar i styr och inte rört regissörens filmer.
Här handlar det om Rahim (Amir Jadidi) som suttit i fängelse i tre år på grund av en skuld till sin före detta svåger, Bahram (Mohsen Tanabandeh). Nu har Rahim fått några dagars permission och ska då försöka lösa skulden. Han ska också försöka få ordning på sitt förhållande till sonen, mobbad i skolan för att han stammar, och till Farkhondeh (Sahar Goldust), hans nya kärlek. Bahram är måttligt förtjust i detta, han tycker gott Rahim kan sitta kvar i fängelset. En upphittad väska med guldpengar, kan det bli lösningen på problemet? Rahim begår en handling som gör att han för ett kort ögonblick blir en populär kändis i sociala medier. Men sedan börjar han ifrågasättas och en rad halvsanningar och lögner gör att det kör ihop sig ordentligt för Rahim…
Helt uppenbart spelar sociala medier en större roll i livet i Iran än vad man kanske trodde. Ett intressant inslag i intrigen.
Annars är det så många överraskande vändningar i historien att det är snudd på svårt att hänga med i alla turer. Där hänger det fjärde Betyg: 1 av 5 plus-tecknet lite löst.
Annars får vi vad vi förväntar oss av en Farhadi-film. Strålande skådespeleri och en tankeväckande historia som engagerar. Men det är inte fullt i klass med det bästa han har gjort.

(Se även…)

… finska ”Kupé nr 6”, som delade Stora jurypriset i Cannes med Farhadis film.

(Visste du att…)

… det kunde blivit ännu en Oscarsnominering för regissören, men filmen föll bort i den sista gallringen?

ANNONS

Fynda produkter från IDUN Minerals! Just nu 20% rabatt på populär makeup, hudvård och hårvård.

Extern länk från Apohem

Köp här!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Asghar Farhadi

Iran

Cannes