Stark dokumentär om konstnär och samernas historia

Britta-Marakatt Labba
Britta-Marakatt Labba

Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus

Historjá: Stygn för Sapmí

Regi: Thomas Jackson, med Britta-Marakatt Labba, John-Isak Labba, Nils Johannes Labba.

DOKUMENTÄR Natur och landskap är viktiga i Britta-Marakatt Labbas konst, och i den här filmen ser vi henne röra sig under alla årstider. Snö och isande vindar, dimma, vårporlande bäckar, stram sommar. I marker där samerna levt i årtusenden och där renskötseln gått i arv från generation till generation.

Tills nu. Ska hennes son kunna fortsätta? Det senaste hotet mot samernas kultur och sätt att leva är klimatförändringen, och filmen handlar mycket om hur villkoren snabbt förändras i norra Sverige och norra Norge av varmare vintrar.

Britta-Marakatts mest berömda textilverk är den 24 meter långa broderade ”Historjá”, och filmen visar hur den gav internationellt genombrott på Documenta i Kassel 2017. Där berättas samernas historia i gripande tablåer, och filmen visar hur hennes konst växt fram ur händelser i hennes liv. Och i förfädernas. Hon visar och berättar.

Kameran glider snyggt mellan foto och textilkonst.

Kulturhistoria och mytologi vävs samman med politiska manifestationer, förr och nu. Bilder från demonstrationerna mot att bygga kraftverk i Alta-älven och insatsen med 600 poliser i januari 1981. Och från dagens Kiruna där hela staden flyttas för att ge mer gruvdrift.

Det är en engagerande och skickligt berättad dokumentär som visar vad som format Britta-Marakatt Labba och hennes konst. När hon syr nya bilder och målar akvarell vid fjället, men också när hon fångar in renkalvar med lasso för märkning. Och äter krogmiddag med kolleger i Stockholm.

Välgjort porträtt av en imponerande konstnär.

Filmen visas på bio.

Publisert: