Filmen på Bergmans ö Fårö är stundtals engagerande

Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

Bergman island

Regi Mia Hansen-Løve, med Vicky Krieps, Tim Roth, Mia Wasikowska, Anders Danielsen Lie, Hampus Nordenson.

FILMRECENSION. Filmen utspelas helt på Fårö – men är fransk.

Så det blir lite extra intressant när någon ser på arvet efter Ingmar Bergman med en utländsk blick.

DRAMA. Filmtitelns ö är förstås Fårö. Filmens par är två amerikanska filmregissörer (Vicky Krieps, Tim Roth) som tillbringar en sommar på Fårö för att jobba med kommande projekt. Regissören Mia Hansen-Løves filmer är ofta lätt självbiografiska och både hon och exmaken Olivier Assayas har gjort liknande besök på Fårö.
Paret besöker ställen som Ingmar Bergman (1918-2007) har gjort kända och hela Fårö skildras, lätt överdrivet, som en nöjespark för Bergman-frälsta. Det pratas mycket om Bergmans filmer och privatliv. Här har svenskarna Anki Larsson (1954-2021), Kerstin Brunnberg, Melinda Kinnaman och Stig Björkman små biroller.
Skildringen av filmparets möjligen krackelerande äktenskap och skaparkris, är dock väldigt vag.
Det bränner inte till förrän Krieps rollfigur berättar för Roths om sitt filmmanus. Han lyssnar och vi åskådare får se det som en film-i-filmen. Där spelar Mia Wasikowska en kvinna som inte kunnat glömma sitt livs stora kärlek (Anders Danielsen Lie). Trots att de nu har nya partners, återförenas de på Fårö i samband med en stor bröllopsfest.

Det är främst hur den passionen åter väcks till liv, den upptar ungefär halva ”Bergman island”, som gör detta till en engagerande och sevärd film.

Filmen visas på bio.

Publisert:

LÄS VIDARE