Femte Scream-filmen faller i sin egen fälla

Så trogen originalet att den helt saknar överraskningar

”Scream”.
”Scream”.

Betyg: 2 av 5 plusBetyg: 2 av 5 plus

Scream

Regi Matt Bettinelli-Olpin och Tyler Gillett, med Melissa Barrera, Jack Quaid, Jenna Ortega, David Arquette, Courteney Cox, Neve Campbell.


FILMRECENSION. Det här är en film som vill ha koll, som vill vara sista skriket.

I stället faller den i sin egen fälla.

SKRÄCK. Det faktum att titeln är ”Scream” i stället för ”Scream 5” är något som kommenteras under filmens gång. Det är inte första eller sista gången som dess självgoda självmedvetenhet knackar oss på axeln.

Vi är tillbaka i Woodsboro, småstaden som då och då drabbas av en mordvåg där illdåden begås av någon som är utklädd till vad som kallas ”Ghostface”. Mördaren flänger runt i en svart dräkt med ett vitt dödskalleansikte vars form är inspirerat av Edvard Munchs ”Skriet”.

Till skillnad från ”Halloween” är det inte en odödlig mardrömsfigur, utan mördaren är alltid någon dåre (eller rättare sagt två dårar) som har sett för många skräckfilmer.

Offret överlever knivattacken

Den här gången börjar det på ungefär samma sätt som i originalet från 1996, med den skillnaden att offret överlever knivattacken. Hon heter Tara (Jenna Ortega) och från sjukhuset kontaktar hon sin storasyster Samantha (Melissa Barrera), som reser till Woodsboro tillsammans med pojkvännen (Jack Quaid). Snart sker fler attacker och alla i stan är som vanligt misstänkta.

Tre veteraner från tidigare ”Ghostface”-attacker dras också in i handlingen: Sydney Prescott (Neve Campbell), tv-reportern Gail Weathers (Courteney Cox) och ex-polisen Dewey (David Arquette).

Neve Campbell och Courteney Cox i ”Scream”.
Neve Campbell och Courteney Cox i ”Scream”.

Det sistnämnda är viktigt eftersom det här är en ”legacyquel”, vilket förklaras i filmen. Det är en uppföljare som visar originalet stor respekt, knyter an till det och inkluderar rollfigurer och skådespelare som var med i den filmen. Tänk ”Halloween” (2018), ”Terminator: Dark fate” (2019) och ”Star wars: The force awakens” (2015).

För mycket vispgrädde till kladdkakan

Alla kapitel i ”Scream”-serien har frossat i metareferenser, något som var brännhett i mitten av 90-talet. Som rollfigur i ”Scream” ska du inte bara bli jagad av en mördare, utan även hinna med att kommentera skräckgenrens alla konventioner och klichéer. Men det är för mycket vispgrädde till den här kladdkakan. Här heter rollfigurer ”Wes” och ”Carpenter”, det imiteras ”Psycho” efter att någon nämner ”Psycho”, det diskuteras giftig fankultur under slutuppgörelsen, och så vidare. Det är aldrig nog.

Än värre är att filmen följer originalet så troget och vördnadsfullt att här finns inget utrymme för överraskningar. Eller ens rysliga chocker.

Skådespelarna är älskvärda rakt igenom. Men det är ofta som att sitta i en murrig tv-pub i Sundsvall och höra Margareta Kjellberg förtjust fråga om och om igen: ”Har du hört den förut?”.

Filmen har biopremiär i morgon, fredag den 14 januari.


”Cobra Kai”.
”Cobra Kai”.

Passa hellre på att se...

... en ”legacyquel” som har både blivit populär och hyllats av kritiker: serien ”Cobra Kai” (Netflix) som knyter an till ”Karate kid” (1984).

Visste du att...

... två av de unga skådespelarna i filmen har berömda föräldrar? Jack Quaids mamma och pappa heter Meg Ryan och Dennis Quaid; Mason Goodings pappa är Cuba Gooding, Jr.

Glöm inte att gilla Aftonbladet FILM på Facebook och följa oss på Instagram och Twitter för nyheter, trailers, recensioner och skön filmnostalgi.

Publisert:

LÄS VIDARE