”In the Heights” – en livsbejakande feelgoodmusikal

Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus

MUSIKAL

In the Heights

Regi John M. Chu, med Anthony Ramos, Corey Hawkins, Leslie Grace, Melissa Barrera, Olga Merediz, Daphne Rubin-Vega, Jimmy Smits.

Härliga gatubilder från New York, svängig latinamerikansk musik, häftigt koreograferade dansscener och ett färgstarkt persongalleri, gestaltade av en suverän ensemble.
”In the Heights” har det mesta man kan begära hos en lyckad filmmusikal.

Musikalens skapare Lin-Manuel Miranda är mångfaldigt prisbelönad och smått geniförklarad som sångare, skådespelare, låtskrivare, rappare, producent och pjäsförfattare. Jag har visserligen inte sett hans musikal ”Hamilton” (premiär 2015) varken på scen eller Disney+ och tycker att den ”på papperet” ibland låter lite för mycket som en historielektion, men litar på den omgivning och de skribenter som i stort sett enhälligt tycker den är mästerlig.
Redan 2008 gjorde han succé med musikalen ”In the Heights”. Titeln kommer från stadsdelen Washington Heights på norra Manhattan i New York. En stor del av befolkningen där har rötter i Dominikanska republiken, Puerto Rico (precis som Miranda) och Kuba.
Historien utspelas i och kring Usnavis (Anthony Ramos) bodega i ett gatuhörn i Washington Heights. I en ramhandling sitter Usnavi och berättar historien för några barn, nästan som en saga, om vad som hände ett antal år tidigare. Kanske ska det vara en slags förklaring till varför i stort sett all dialog sjungs fram, det är ju inte ett helt naturligt sätt att kommunicera på.
Hur som helst är musiken härligt svängiga latinamerikanska toner. Lin-Manuel Miranda har också en förmåga att sätta smarta och roliga ord till vad som helst, som hur krångligt det kan vara ett öppna en champagneflaska.
När folk med invandrarbakgrund skildras på film eller i tv-serier, såväl i USA som i Sverige, handlar det ofta om kriminalitet. Inte här, det är ganska befriande. Alla har i stället mer eller mindra storslagna planer och drömmar om ett bättre liv. Usnavel tror han kan få det i pappans forna hemland Dominikanska republiken. Hans kärlek Vanessa (Melissa Barrera) om hon flyttar från skönhetssalongen i kvarteret, söderut, och satsar på att bli modedesigner. Andra drömmer om att plugga vidare. Eller att kunna behålla skönhetssalongen när hyrorna stiger. Och så vidare. Regissören John M. Chu glider skickligt in och ut ur människornas liv och från salsaklubbar till gatufester.
En livsbejakande härlig feelgood-musikal.

Filmen visas på bio.

(Tips! Se också…)

… ”Hamilton”. Med Lin-Manuel Miranda och Anthony Ramos i stora roller. Inspelad på Richard Rodgers Theater på Broadway. Finns på Disney+.

(Visste du att…)

Jimmy Smits, nu 65 år, och i en biroll i ”In the Heights”, var superstor stjärna i tv på 1980- och 1990-talen via ”Lagens änglar” och ”På spaning i New York”?

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN