Charmigt trots en viss fabrikskänsla

Uppföljaren ”Flykten från kycklingfabriken” har stora skor att fylla

Publicerad 2023-12-14

”Flykten från kycklingfabriken”.

Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

Flykten från kycklingfabriken

Regi Sam Fell, med röster av Thandiwe Newton, Zachary Levi, Bella Ramsey, Romesh Ranganathan, Daniel Mays, David Bradley, Jane Horrocks, Miranda Richardson, Nick Mohammed.


FILMRECENSION. 23 år senare har den animerade klassikern ”Flykten från hönsgården” fått en uppföljare på Netflix.

Den överväldigar inte. Men den levererar klart godkänt.

ANIMERAT. För 23 år sedan blev den brittiska animationsstudion Aardman Animations första långfilm ”Chicken run” en succé, och än i dag håller ”Flykten från hönsgården” rekordet som tidernas mest inkomstbringande stop motion-animerade film.

Inte att undra på, att Aardman nu har slagit sina påsar ihop med Netflix, och gjort uppföljaren ”Chicken run: dawn of the nugget”. 

Hönan Jenny och tuppen Rocky har slagit sig till ro på en idyllisk, helt människofri ö. Men när deras tonårsdotter Molly plötsligt sticker för att pröva sina vingar på fastlandet – och hamnar på en högteknologisk anläggning där den bekanta antagonisten mrs Tweedy och hennes nya karl doktor Fry hjärntvättar kycklingar för att få dem att bli extra smaskiga som chicken nuggets – tvingas de och deras vänner att lämna sin skyddade tillvaro och ta sig an ett livsfarligt uppdrag.

Där den första filmen var inspirerad av fånglägerklassikern ”Den stora flykten”, är den här nya mer en kuppfilm à la ”Mission: impossible”, med ett par Bond-skurkar på toppen. 

Både humormässigt och visuellt saknas lite av den kärleksfulla gnista som utmärkte originalet, och handlingen har en viss bismak av animerad löpande bandet-produkt. 

Men tillräckligt charmigt är det här trots allt ändå. 

Visas på Netflix, från den 15 december.


Glöm inte att gilla Aftonbladet FILM på Facebook och följa oss på Instagram och X (Twitter) för nyheter, trailers, recensioner och skön filmnostalgi.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln