Europudding – från Somalia

Det märks att pengarna i ”Dödgrävarens hustru” kommer från Europa

Publicerad 2022-05-13

”Dödgrävarens hustru”

Betyg: 2 av 5 plusBetyg: 2 av 5 plus

Dödgrävarens hustru

Regi Khadar Ayderus Ahmed, med Omar Abdi, Yasmin Warsame, Kadar Abdoul-Aziz Ibrahim


FILMRECENSION I Somalias första Oscarsbidrag kämpar dödgrävaren Guled för att få ihop pengar till sin hustrus livsnödvändiga operation.

DRAMA Djibouti. Dödgrävaren Guled (Omar Abdi) tillbringar dagarna utanför ett sjukhus, hoppandes på att någon död ska rulla in. Alla inkomster har gått till hustrun Nasras (Yasmin Warsame) mediciner, men nu måste en oöverstigligt dyr och livsavgörande operation göras. Filmens byggstenar är klassiska.

”Dödgrävarens hustru” vann flera priser på Africa Movie Academy Awards, och var också Somalias första Oscarsbidrag – men pengarna kommer från Finland, Tyskland och Frankrike. Långfilmsdebuterande, finsksomaliske Khadar Ayderus Ahmed regisserar, finsksomaliske Omar Abdi spelar huvudrollen, men på de flesta andra nyckelfunktioner syns europeiska namn i eftertexterna. Producenter, fotograf, dramaturg, klippare, skådespelarcoach, musik – och känslan är också en annan verklighet filtrerad genom västerländsk berättartradition och sedd med västerländska ögon. Det skaver. Det hjälper inte heller att kanadensisksomaliska Warsame inte fått så mycket annat att göra som frun än att vara stoisk och hitta på roliga hyss när hon inte är modellvackert sjuk och matt. De små scenerna mellan hennes Nasra och sonen är de som känns och sticker ut i den i övrigt sentimentala "Dödgrävarens hustru", och de vittnar om att hon kunde ha utnyttjats betydligt bättre. 


Visas på bio.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln