Filmrecensioner

Han blir en antenn – och lockar till sig ett ufo

”Lille Allan” är oinspirerad animation med allvarligt ämne

Av: 

Stefan Hedmark

”Lille Allan – den mänsklige antennen”.
”Lille Allan – den mänsklige antennen”.

FILM

Betyg: 2 av 5 plus

Lille Allan – den mänsklige antennen

Regi Amalie Naesby Fick, med svenska röster av Kristian Ståhlgren, Cecilia Wrangel Skoug, Erik Norgren, Claudia Galli Concha.


FILMRECENSION. Man kan säga att vissa svävar i det blå.

Lille Allan gör det bokstavligen.

Och får ett ufo på halsen.

ANIMERAD BARNFILM. Samma vecka som vi bjuds på prestigeanimation i form av ”Toy story”-skaparen John Lasseters comeback, filmen ”Tur”, går även en mer blygsam dansk historia upp på bio.

Berättelsen är baserad på en bok av Peter Frödin och Line Knutzon och handlar om lille Allan, en kille vars föräldrar just har skilt sig. Han följer med sin pappa som flyttar till en ny stad.

Där lär han känna sin besynnerlige granne, gubben Helge som är vice ordförande i den lokala ufoföreningen. Han har lagt märke till att konstiga saker sker i Allans närhet som pojken knappt är medveten om. Helge tror att han kan få kontakt med rymdvarelser om han använder Allan som en antenn.

Fastfjättrad uppe på taket

Man kan tänka sig att Allans pappa skulle ha invändningar mot sin sons nya kompis, men han anar inget. Det dröjer inte länge förrän Allan är invirad i folie och fastfjättrad uppe på taket. Mycket riktigt får han kontakt med en rymdvarelse, den stressade och blyga Maiken som far omkring i sitt lilla tefat.

”Lille Allan – den mänsklige antennen”.

De får snart en fiende i form av en taxidermist som vill fånga Maiken och stoppa upp henne.

Varför han vill det förblir oklart, men en hel del tid läggs ner på intrigerna kring filmens skurk, relationen med hans bror och jakten på Maiken och Allan. Det blir inte särskilt spännande, mest märkligt.

Överlag är det här exempel på oinspirerad men habil animation som funkar bäst i någon barnkanal, inte riktigt på bio.

Känslor av ensamhet

Däremot kan ett av filmens starkaste teman kanske få igång funderingar hos barn. Skilsmässan har tagit hårt på Allan och han har tryckt undan känslor av ensamhet, något som Maiken upptäcker eftersom hon kan läsa tankar. Det återkommer på olika sätt hos rollfigurerna under filmens gång, men äventyret med den onde taxidermisten knuffar undan allt seriöst.

Danska musikduon Fyr og flamme gjorde fiasko i Eurovision förra året, men deras 80-talsinsvepta diskodänga ”Mig der kalder” får filmen att piggna till ibland.

Filmen har biopremiär på fredag, 5 augusti.


Glöm inte att gilla Aftonbladet FILM på Facebook och följa oss på Instagram och Twitter för nyheter, trailers, recensioner och skön filmnostalgi.

ANNONS

Baddräkter och bikinis med hög midja och shapingeffekt i fina färger till bra priser!

Extern länk från Ellos

Gå till butiken

Publisert:

LÄS VIDARE

GUIDE: Filmerna du inte får missa – just nu

ÄMNEN I ARTIKELN

Filmrecensioner

Claudia Galli Concha