Rimligt att gå från ett fisande lik till Weird Al

Daniel Radcliffes senaste utmaning är ingen överraskning

Daniel Radcliffe som Harry Potter.
Daniel Radcliffe som Harry Potter.

KRÖNIKA. Har man spelat ett fisande lik är väl Weird Al Yankovic ingen större utmaning.

På nyårsdagen fick vi återbekanta oss med de tre främsta Harry Potter-stjärnorna, Daniel Radcliffe, Emma Watson och Rupert Grint. I en myspysig tv-special på HBO Max uppmärksammades 20-årsjubileet av första filmen och tårar fälldes när de tre numera vuxna skådespelarna konstaterade att relationen mellan dem är som kärleksfulla syskon.

De har valt lite olika vägar sedan sista Harry Potter-filmen vevades på biograferna. Watson inledde en karriär som filmstjärna, men verkar ha tappat intresset för det. Numera är hon mer engagerad i diverse politiska frågor, som jämställdhet och hållbarhet inom mode.

Grint är visserligen skådespelare, men har inte alls nått samma framgångar som Potter-kollegorna; nu tar livet som småbarnsförälder upp mycket av hans tid.

Blev populär på 1980-talet

Ur ett film- och skådespelarperspektiv förblir Daniel Radcliffe intressantast av de tre. Häromdagen kom nyheten att han ska ha huvudrollen i strömningstjänsten Roku Channels första egna filmprojekt, en biografi om komikern Weird Al Yankovic. Ni vet, han som blev populär på 1980-talet med parodier av stora hits. Madonnas ”Like a virgin” blev ”Like a surgeon” och Michael Jacksons ”Bad” blev ”Fat”.

Weird Al Yankovic.
Weird Al Yankovic.

Det är lätt att beskriva den krullige komikern med dragspelet som en ”kultfigur”, men är det så mycket kult över en person som har vunnit fem Grammys och sålt 12 miljoner album? Omåttligt populär, känns som en mer relevant beskrivning, även om vi i Sverige kanske inte betraktar honom som en superstjärna.

Testar gärna gränserna

Det är den här framgångssagan som ska skildras i filmen. Det är kanske svårt att föreställa sig Radcliffe som Yankovic, men han testar gärna sina gränser. Redan 2007, mitt under Potter-eran, kastade han kläderna för en nakenroll på scen i både London och New York. Då var han bara 17.

Därefter har han blandat indiefilmer med mer högprofilerade projekt. En av hans mest uppseendeväckande insatser var som ett fisande lik i ”Swiss army man” (2016).

Ja, ni hör ju. Klart att Radcliffe ska spela Weird Al. Det är bara att dra på sig den krulliga peruken och ta några dragspelslektioner.


Glöm inte att gilla Aftonbladet FILM på Facebook och följa oss på Instagram och Twitter för nyheter, trailers, recensioner och skön filmnostalgi.

Publisert:

LÄS VIDARE