Ojämnt porträtt av Lena Nyman

Lena Nyman
Lena Nyman

Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

Lena

Regi Isabel Anderson, med Lena Nyman, Börje Ahlstedt, Kristina Lugn, Alva Bratt.

DOKUMENTÄR En del skådespelare misstas för sina roller. De förväxlas med figurer de spelat, repliker skrivna av andra tolkas som deras egna ord.

Lena Nyman nådde en jättepublik med ”Jag är nyfiken gul/blå”-filmerna 1967 och 1968. Där spelar hon ”Lena Nyman”, språkrör för regissören Vilgot Sjöman. De arbetade gemensamt fram rollfiguren, byggd på hans politiska tankar och hennes personlighet och tidigare upplevelser.

De filmbilderna är en stor del av den här dokumentären. Den och andra roller. Filmen har ett rikt arkiv av filmscener och tv-intervjuer.

När filmen berättar om Lena Nymans pappa visas spelscener med skådespelaren Peter Lindgren. När filmen vill illustrera hennes olyckliga 1980-tal visas scener ur Hasse Alfredsons ”P & B” där hennes rollfigur gråter förtvivlat.

Ett urval av Lena Nymans dagböcker och brev finns som bok, redaktörad av Isabel Anderson. De texterna ger stommen åt filmens skiss av en av Sveriges mest mångsidiga och intensiva skådespelare. Hennes kärlekar i 20-årsåldern skildras i rörande intervjuer.

Alva Bratt läser ur dagboken. När man hör Lena Nyman röst i filmen är det ofta andras repliker och sångtexter.

”Lena” är otydlig i kronologin, utelämnar en hel del hon gjorde och blandar ihop roller med privatpersonen. Ett ojämnt porträtt.

”Lena” visas på bio.

Olof Palme och Lena Nyman på Guldbaggegalan 1968.
Olof Palme och Lena Nyman på Guldbaggegalan 1968.
Publisert:

LÄS VIDARE