Coronaviruset

Coronaviruset: Filmerna och serierna som påverkas

Av: 

Natalie Demirian

Linn Elmervik

Daniel Craig spelade huvudrollen i den nya Bond-filmen som är uppskjuten till november.
Daniel Craig spelade huvudrollen i den nya Bond-filmen som är uppskjuten till november.

FILM

Coronavirusets framfart har ställt till det för flera storfilmer och tv-serier.

Anledningarna är bland andra att pandemin väntas ha en stor påverkan på biointäkterna, att inspelningar pausas för att förhindra spridningen och att flera länder har infört regler kring allmänna sammankomster.

Här är listan över vilka titlar som skjuts upp eller är på paus.

Love Island UK

Sjunde säsongen av den brittiska dokusåpan ”Love Island” skjuts upp till 2021 på grund av coronaviruset, meddelar ITV.

“Vi har försökt på alla sätt att göra Love Island den här sommaren, men det är logistiskt inte möjligt att producera den på ett sätt som säkrar alla inblandades välmående, och för oss är det prioriterat”, säger Kevin Lygo, tv-chef på ITV, i ett uttalande.

HBO och Netflix pausar allt

Netflix pausar samtliga inspelningar av sina svenska produktioner – och HBO stoppar alla inspelningar i Europa.

För Netflix gäller det inspelningarna av serien "Kärlek och anarki" och "Red dot", enligt TT.

HBO Europe, som innefattar HBO Nordic, har även de stoppat alla sina produktioner som är under inspelning. Den svenska HBO-serie som berörs är "Björnstad". De internationella produktioner som berörs är:

  • ”Batwoman”: Kortare säsong
  • ”Legacies” säsong 2: Kortare säsong
  • ”Supergirl” säsong 5: Avsnitt 19-20 uppskjutna
  • ”Billions” säsong 5: Premiär 4e maj och kommer ha ett uppehåll efter avsnitt 7
  • ”Black Monday” säsong 2: Säsongen har ett uppehåll efter avsnitt 6

Ruben Östlunds ”Triangle of sadness”

Den amerikanska skådespelaren Woody Harrelson får inte flyga till Sverige för att medverka i Ruben Östlunds nya film, skriver Göteborgs-Posten. ”Triangle of sadness” spelas in i bland annat Göteborg och i Trollhättan.

”Eastenders”

Den brittiska såpoperan ”EastEnders” tvingas pausa inspelningen, enligt BBC.

”På grund av spridningen av Covid-19, har det efter mycket oro beslutats om att inspelningen av ”EastEnders” kommer att flyttas fram tillsvidare. Beslutet togs efter regeringens senaste uttalande.”

Nu kommer färre avsnitt att sändas per vecka för att de avsnitt som redan finns ska räcka längre.

Även inspelningarna av de brittiska serierna ”Doctors”, ”Casualty” och ”Holby City” pausas på pbestämd tid.

Nya Bond-filmen ”No time to die”

Världspremiären för den nya James Bond-filmen var planerad till april, men skjuts upp till november efter beskedet att biografer i bland annat Kina håller stängt på grund av coronaviruset.

”The Matrix 4”

Inspelningen av den fjärde ”The Matrix”-filmen stoppas. Deadline skriver att inspelningarna kommer att återupptas vid ett senare, ännu inte bestämt, datum.

Musikern Uje Brandelius från filmen "Spring Uje, spring", med filmens regissör Henrik Schyffert.

”Spring Uje, spring”

Henrik Schyfferts film "Spring Uje, spring" skulle ha haft biopremiär nästa fredag, den 20 mars, men skjuts nu upp på obestämd tid. Schyffert skriver på Instagram att det kan bli aktuellt med premiär i höst istället.

”Jurassic world: Dominion”

Den tredje filmen i filmserien har pausat inspelningarna, som påbörjades i februari, på obestämd tid. Filmen skulle få biopremiär sommaren 2021 men riskerar nu att flyttas fram.

Ur ”A quiet place 2”.

”A quiet place 2”

Uppföljaren till John Krasinskis succéfilm ”A quiet place”, med frun Emily Blunt i huvudrollen, skulle haft premiär i mars, men skjuts nu upp.

”Peaky blinders”

Inspelningen av den sjätte säsongen av BBC:s populära serie ”Peaky blinders” fördröjs för att förhindra smittspridningen av viruset.

Ur ”Fargo”.

”Fargo”

Den fjärde säsongen av tv-serien skjuts upp på obestämd tid.

”Den lilla sjöjungfrun”

Inspelningen av Disneys live action av klassikern ”Den lilla sjöjungfrun” skulle ha påbörjats i London om några dagar, men skjuts nu upp.

”Black widow”

Premiären av Marvel-filmen, med Scarlett Johansson i huvudrollen, skulle ha haft premiär den 1 maj. Nu skjuts premiären upp på obestämd tid.

”The witcher”

Netflix-storsatsningen ”The witcher” med Henry Cavill i huvudrollen har pausat inspelningen av den andra säsongen i Storbrittanien i åtminstone två veckor. Det kan leda till att fansen får vänta ytterligare innan de får se fortsättningen.

”Mulan” skulle haft premiär i Sverige den 25 mars.

”Mulan”

Nyinspelningen av ”Mulan” har redan haft galapremiär i Los Angeles och skulle ha premiär i Sverige den 25 mars. Men nu ställs alla planerade visningar in.

”Fast & Furious 9”

Den nionde filmen i filmserien skulle haft premiär i maj. Nu meddelar Universal Studios att de har valt att flytta biopremiären till april nästa år.

”Vänner”-återföreningen

”Vänner”-återföreningen skulle spelas in nästa vecka och släppas i maj. Men nu har inspelningen skjutits upp till tidigast maj, bekräftar källor för Variety.

Avsnittet är inte ett bonusavsnitt av serien, utan snarare en återförening utan manus där skådespelarna återvänder till inspelningsplatsen för att tillsammans minnas tillbaka till den tiden.

Planen var att avsnittet skulle hjälpa till att lansera plattformen HBO Max i maj, där även samtliga tio säsonger av serien skulle finnas tillgängliga.

”The undoing”

Premiären av HBO:s kommande miniserie "The undoing", med Nicole Kidman och Hugh Grant i huvudrollerna, senareläggs. I stället för i maj kommer tittarna att kunna ta del av dramats sex delar någon gång i höst, skriver The Wrap.

”Bachelor Sverige”

Dejtingsåpan "Bachelor Sverige" 2020 ställs in. Programmet skulle ha spelats in på grekiska ön Rhodos senare i vår.

Talkshows som pausar

Flera amerikanska talkhows, bland andra Ellen DeGeneres, Stephen Colbert, Jimmy Fallon och Seth Meyers, pausas på grund av coronavirusets framfart.

Top gun

Tom Cruises "Top gun: Maverick" är den senaste i raden av storbudgetfilmer att skjutas upp.

I stället för att släppas den 24 juni i USA får den premiär dagen innan julafton, uppger Variety.

Bland andra Hollywoodfilmer som fått uppskjuten premiär till följd av coronapandemin kan "Mulan", "Ghostbusters: Afterlife", "A quiet place: Part II" och "Black widow" nämnas.

Sommarlov i SVT

”Sommarlov” kommer att sändas i SVT även i år, men nu meddelar SVT att det blir utan publik. Tidigare år har runt 120 000 personer besökt inspelningarna i Beijers Park i Malmö under sommarveckorna, men så blir det inte i sommar.

– Att spela in ”Sommarlov” utan publik är en självklar åtgärd vi gjort för att förhindra smittspridning av covid-19. Vi på SVT och ”Sommarlov” följer såklart utvecklingen framöver och utesluter inte att omvärdera om förutsättningarna blir annorlunda, säger Anna-Maria Nildén, projektledare för Sommarlov på SVT, i ett pressmeddelande.


Listan uppdateras kontinuerligt.

ANNONS

Hitta dina favoriter bland hundratusentals ljudböcker - prova Nextory gratis i 30 dagar!

Extern länk från Nextory

Gå till kampanjen

Publisert:

Aftonbladet

/

Nöje

/

Film

/

Coronaviruset

LÄS VIDARE

Så här lyxigt lever Hollywood-stjärnorna i karantän

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronaviruset

Film

Tv-serier

James Bond

Jurassic World

Netflix

BBC