Polanskis thriller mästerligt kuslig

avJan-Olov Andersson

till The ghost writer

LILLA SPÖKET EWAN McGregor är ”The Ghost” som hjälper ex-premiärministern Brosnan att skriva sina memoarer. Foto: SF

THRILLER En film om en före detta toppolitiker vars handlingar i det förflutna nu hunnit ifatt honom. Han ska dras inför Haagdomstolen för krigsbrott och har barrikaderat sig för mediaanstormningen i sin lyxvilla på USA:s östkust.

Gjord av en regissör – Roman Polanski – som 1977 utnyttjade sin ställning och hade sex med en minderårig tonårstjej. Han flydde rättegången i USA, men fallet har tagits upp på nytt. Klippningen av filmen avslutades från en fängelsecell och nu sitter han i husarrest i sitt sommarhus i Schweiz, i väntan på utlämning till USA.

Den som vill kan dra flera paralleller mellan filmens intrig och Polanskis öde.

Man kan också nöja sig med att se filmen, efter Robert Harris roman ”Spökskrivaren”, som en thriller av en regissör som i sina bästa stunder – ”Repulsion”, ”Djävulsk gisslan”, ”Vampyrernas natt”, ””Rosemarys baby”, ”Chinatown”, ””Bitter moon”, ”The pianist” – behärskar alla olika genrer till fulländning.

Filmens huvudperson är en namnlös brittisk journalist/författare ( Ewan McGregor) som blivit känd för att spökskriva andra människors memoarer snabbt, flyhänt och framgångsrikt. Han kallar sig själv The Ghost. Nu åtar han sig motvilligt att avsluta memoarerna åt en Tony Blair-liknande före detta brittisk premiärminister (Pierce Brosnan). The Ghost avskyr politik. Den förre författaren har dött under mystiska omständigheter. Men det är ett snuskigt välbetalt jobb.

The Ghost dras snabbt in i expolitikerns liv och får veta hemligheter, både politiska och privata. Där finns en missnöjd hustru (Olivia Williams). En sekreterare (Kim Cattrall) med enormt kontrollbehov.

Ewan McGregors huvudperson är som folk är mest. Väldigt nyfiken. Pilsk, han hamnar i säng med någon mest för att tillfället uppstår. Och rädd. Så när han förstår att han tagit sig vatten över huvudet, är det lätt att identifiera sig med honom.

Polanski stegrar spänningen på ett mästerligt sätt. Genom att krama ur det bästa hos skådespelarna. Genom att i foto, klipp, musik skapa en kuslig stämning. Genom att dra in publiken i en hela tiden oförutsägbar historia.

ARTIKELN HANDLAR OM