’Hon kommer att bli störst’

FILM

Noomi Rapace har återvänt till Cannes – som en världsstjärna

Foto: Fe-noomi-nal Noomi Rapace återvänder till Cannes som en världsstjärna med nya filmen ”The nazi officer´s wife”.

CANNES. Noomi Rapace, 30, tar Cannes med storm direkt.

Och regissören till hennes första engelskspråkiga film, Barthélémy Grossman, vet inte till sig av lycka.

– Hon kommer att bli Europas största stjärna och min ”musa”, jag skriver ännu en film åt henne, säger han.

Som Nöjesbladet avslöjade för någon vecka sedan, så blir Noomi Rapaces första stora utländska filmroll ”The nazi officer’s wife”.

Historien har verklighetsbakgrund. Noomi ska spela Edith Hahn Beer (1914–2009), en österrikisk kvinna som överlevde Förintelsen genom att lyckas dölja sin judiska bakgrund och gifta sig med en nazistisk officer ( Mads Mikkelsen).

Har stjärnstatus

I går gjorde Noomi och regissören pr för den kommande filmen.

Det är Noomi Rapaces andra besök på filmfestivalen. I fjol avverkade hon och Michael Nyqvist utländska journalister på löpande band, inför Frankrike-premiären på ”Män som hatar kvinnor”. Den ägde rum samtidigt som Cannes-festivalen startade.

Vi vet hur det gick. Filmen har blivit en internationell storsuccé.

Och nu HAR Noomi Rapace stjärnstatus även i Cannes. Folk känner igen henne. Andra skådespelare hyllar hennes Lisbeth Salander-porträtt. Och den schweiziske regissören Barthélémy Grossman, han pratar närmast i förälskade ordalag om henne.

– Jag såg ”Millennium”-filmen för någon hade tipsat om hur bra Noomi var. Sedan flög jag direkt till Stockholm och fick kontakt med henne. Nu sköts den filmen vi skulle göra, ”Clean out”, upp, men då kom jag på att Noomi passar lika bra i den här rollen.

– Hon har en inlevelse som få andra skådespelerskor och är inte intresserad av stjärnmyten, bara av jobbet. Som en ung Robert De Niro eller Al Pacino.

– Hon kommer att bli Europas största filmstjärna. Och jag skriver redan på ett nytt manus åt henne.

”Har sagt nej”

Till norska Nettavisen säger hon i Cannes:

– Man har sett många andra världskrigshistorier på film, men det här är något annat, mer en kärlekshistoria som utspelas under kriget.

– Många tycker att jag borde följa upp ”Millennium” med att göra en stor amerikansk studiofilm. Men jag har sagt nej till flera sådana. Det viktigaste för mig är att göra filmer jag tror på.

DAGENS...

...SCHEMA

Efter ”Älskade hundar”, ”21 gram” och ”Babel”, alla snudd på mästerverk, är det skyhöga förväntningar på mexikanen Alejandro González Iñárritus nya ”Biutiful”. Utspelas i Barcelona och har Javier Bardem i huvudrollen. I dag har också nya filmer av Stephen Frears, Jean-Luc Godard och Abbas Kiarostami premiär.

...FILMTITEL

Vi brukar skoja om B-filmer med knäppa titlar. Roy Anderssons nya film går inte heller av för hackor: ”En duva satt på en gran – och funderade på tillvaron”. Känn på den... Inspelning i höst, om man får ihop de cirka 40 miljoner kronor den kostar.

...OSANNOLIKA NYINSPELNING

Erik Hemmendorff, producent till Ruben Östlunds i många läger hyllade ”De ofrivilliga”, är mäkta förvånad, men glad, när ett stort USA-bolag nu vill göra en nyinspelning av filmen. Helst redan i höst.

...NORGE-HISTORIA

Jonas Gardells pjäs ”Människor i solen” ska bli långfilm – i Norge! Fast inspelad i Trollhättan... Det är ett domedagsdrama som utspelas i en övergiven semesterby på midsommarafton. Ännu inte klart vilka skådespelare som ska vara med.

...GLAMOUR

Noomi Rapace var coolast på röda mattan.