Filmrecensioner

Här får Rapace sitt genombrott

Av: 

Jan-Olov Andersson

FILM

Betyg: 3 av 5 plusMän som hatar kvinnor gör så tiden flyger

Svensk thriller av Niels Arden Oplev, med Michael Nyqvist, Noomi Rapace, Lena Endre, Sven Bertil-Taube, Ingvar Hirdwall m fl.

Det är som det är med populära spänningsromaner. Nyfikenheten handlar mest om filmskaparna lyckas fylla i bilderna ungefär som den film som redan rullar i ens egen skalle. Men spännande?? nä, det är svårt att liksom låtsas inför sig själv att man inte vet hur det slutar.

Inbillar mig dock att för dem som inte har läst Stieg Larssons Millennium-trilogi, väntar en smått sensationell filmupplevelse. En svensk thriller om Mikael Blomkvist (Michael Nyqvist), hyllad journalist som gjort bort sig och fällts för förtal. I väntan på sitt fängelsestraff åtar han sig ett uppdrag att rota i en rik industrifamiljs grumliga förflutna. Det han hittar, i samarbete med Lisbeth Salander (Noomi Rapace), en smal, punkig, supersmart och lite knäpp kvinnlig datahacker, blir till en intrig som är både helt oförutsägbar och grymt spännande. Fyra plus i betyg om man inte läst boken. Enda svagheten borde vara Salanders gåtfullhet. Där kan vi bokläsare undertexten.

Och med nästan tre miljoner sålda exemplar i Sverige av böckerna, är vi många som inte så mycket sitter på helspänn utan mer vill se vad man har gjort av boken. Filmen följer förlagan troget. Allt otäckt, inklusive de sexuella övergreppen, är med och är också riktigt magstarkt.

Några saker är ändrade, förmodligen finns de med i den längre tv-versionen. Blomkvists stora aptit på kvinnor är nedtonad. Erika Berger, chef på Blomkvists tidning och hans älskarinna, är tyvärr knappt med alls. Synd, Lena Endre vill man alltid se mer av.

Michael Nyqvist är precis lika uttrycksfull som vanligt och känns som klippt och skuren för rollen som Blomkvist. För Noomi Rapace lär filmen bli ett stort genombrott. Hon har rätt punkiga attityd, fräser ur sig replikerna, hanterar de fysiskt utmanande scenerna väldigt bra.

Niels Arden Oplev,  huvudregissör för suveräna tv-serierna ”Mordkommissionen” och ”Örnen”, berättar flyhänt, med stort sinne för detaljer och han har lockat fram det bästa hos skådisarna, etablerade namn även i småroller. Två och en halv timme försvinner väldigt snabbt.

ANNONS EXTERN LÄNK

Sommar-rea hos Gina Tricot – upp till 70 % rabatt på sommarkläder!

Gina Tricot

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Filmrecensioner