Film

Revolten är nära i ny mörk ’Hunger games’

FILM

Både Katniss och Jennifer Lawrence lever offentliga liv - och älskas för sin äkthet.

Fast där stannar likheterna.

– Vi är väldigt olika, jag skulle bara ha gråtit och ropat efter min mamma om jag varit i Katniss skor, säger Jennifer Lawrence.

Jennifer Lawrence.
Jennifer Lawrence.

Katniss Everdeens liv förändrades brutalt när hon utsågs till sitt distrikts ena förkämpe i Hungerspelen. Vid det här laget har hon kämpat för sitt liv på två konstgjorda spelplaner.

Det är nästan oemotståndligt att dra en parallell här - för Jennifer Lawrence har det nyblivna livet som superstjärna också inneburit en obehaglig kamp på en offentlig arena, allt annat än naturlig för en från början mycket ung skådespelerska med en liten indie-filmsuccé under bältet.

– När jag först läste "Hungerspelen" pågick min första prisgalesäsong, för "Winter's bone", vilket var en omtumlande upplevelse. Jag fick ta på mig obekväma klänningar och folk lyssnade på mig på ett nytt sätt. Varför det, jag vara bara 20 år liksom? Jag fick lite panik, jag var inte redo utan kände bara att jag var tvungen att säga saker och ha noga genomtänkta poänger. Inte som det här svaret alltså, ska jag fortsätta babbla?

Okonstlat spontan

Jennifer Lawrence, i turkosa naglar och bländande vit kostym, är ordentligt förkyld och ursäktar på sitt okonstlade spontana vis en del tappade trådar under presskonferensen för den tredje och näst sista filmen om Katniss med att hon "går på antibiotika och svettas".

Hennes kollega Josh Hutcherson har ställt in på grund av sjukdom men att hon inte skulle dyka upp var förmodligen aldrig något alternativ. Den 19 november är det premiärdags och det noga uppmätta förhandsintresset i USA pekar mot att "The hunger games: Mockingjay - del 1" får den bästa premiärhelgen av alla årets filmer, vilket betyder cirka 130 miljoner dollar.

Samt att Jennifer Lawrence får proppa i sig medicin, kamma sig och gå på presskonferens när den internationella journalistkåren tagit sig till London.

Ännu mörkare

Filmen tar vid direkt där den förra, "The hunger games: Catching fire" slutade. Panem står på gränsen till inbördeskrig och den traumatiserade Katniss börjar inse vidden av sin egen betydelse för den växande motståndsrörelsen i landet, centrerat kring rebellpresidenten Coin i hemliga distrikt 13. Samtidigt vrider president Snow upp motståndet och har tagit Peeta som galjonsfigur i det pr-krig som också utspelar sig.

– Det blir naturligt mörkare både i historien och rent visuellt eftersom distrikt 13 är underjordiskt. Katniss mår också väldigt dåligt, vi får följa hennes resa, säger Jennifer Lawrence.

Regissören Francis Lawrence säger att han aldrig tvekade inför den hårda realismen i filmen, som bland annat innebär att visa högar av döda människor i det sönderbombade distrikt 12.

– Vi satsar på en äkta känsla. Anledningen till att unga människor tar till sig den här historien är för att vi tar dem på allvar. Vi nedvärderar dem inte. Sådant luktar de sig till direkt.

Hoppas på ny ledare

Fansen må ha höga förväntningar på filmen men frågan är om inte Donald Sutherland, som spelar den onde president Snow har ännu högre förväntningar på fansen.

– Jag kom ombord det här projektet av en enda anledning och det var att jag tror på att "Hunger games" kan bli en katalysator för en slumrande generation, speciellt i USA. Hela Occupy-rörelsen tynade bort eftersom den inte hade någon ledare. Jag hoppas att den här filmserien kan skapa en sådan ledare, som kan ena de unga för att förändra världen.

TT

ANNONS

Spana in Cerveras rea-sortiment online och klicka hem dina favoriter innan de tar slut!

Extern länk från Cervera

Shoppa här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nöje

/

Film