Film

Klipper om Pelle Kanin efter kritiken

Av: 

Leo Pettersson

Jakob Meijer

FILM

Allergiker och föräldrar har rasat mot Pelle Kanin.

Nu klipps den kritiserade barnfilmen om.

– Att man beter sig och hetsar mot personer som har en sjukdom och funktionsnedsättning är absolut inte okej, säger Maritha Sedvallson, förbundsordförande för Astma- och allergiförbundet.

Den 9 februari hade barnfilmen ”Pelle Kanin” USA-premiär. Där som ”Peter the rabbit”. Och det tog inte lång tid innan allergiker och föräldrar reagerade starkt mot filmen.

Det handlar om en filmscen när djuren i filmen kastar björnbär mot Mr McGregor, en man i filmen som får en allergisk reaktion. Ett bär fastnar nämligen i halsen på honom och han kvävs nästan innan han hinner ta sin allergispruta.

Många har kritiserat filmscenen och menar att det handlar om allergimobbning. De menar att en sådan händelse kan få dödlig utgång i verkligheten och att det bagatelliseras i filmen.

Nu väljer Sony att backa helt. Filmen ska klippas om globalt.

– Filmen kommer att klippas om så att den är färdig till Sverigepremiären nästa vecka, säger Helena Stenhammar på UMG, United Media Group Nordic AB.

– Det är originalversionen som klipps om. Det gäller inte bara vår marknad utan globalt

Inte reflekterat över scenen

Samtliga versioner av filmen kommer att klippas om, och den kritiserade scenen ska tas bort.

Ni hade inte reflekterat över att scenen kunde skapa kontrovers?

– Nej, faktiskt inte. Mina kollegor som har sett filmen reflekterade inte alls över att det var så stark scen. Jag har inte sett den själv, säger Helena Stenhammar.

Är ni förvånade över kritiken?

– Det vågar jag inte uttala mig om. Jag har bara fått informationen i ett mejl i dag sammanfattat.

Hon säger att det inte kommer att påverka Sverigepremiären den 21 februari. Pressvisningen av filmen skjuts däremot upp.

– Det ligger inte i vårt intresse att det skulle bli såhär. Det är inget som vi velat och det är självklart jättetråkigt att det har blivit såhär, säger Helena Stenhammar.

Korrigeringen av filmen kommer att ske i USA.

”Absolut inte okej”

Maritha Sedvallson, förbundsordförande för Astma- och allergiförbundet, välkomnar beslutet.

– Jag har inte sett klippet i fråga, men att man beter sig och hetsar mot personer som har en sjukdom och funktionsnedsättning är absolut inte okej, säger

Hon menar att det inte är ovanligt att funktionsnedsättningar ofta framställs på ett negativt sätt i media. Hon drar en parallell till förra årets julkalender på SVT, som fick hård kritik för hur den porträtterade en ung astmatiker.

– Där gav man, som vi och många barn med allergier reagerade på, ett dåligt intryck av astma. Att man var lite svag och mobbad. Då reagerade vår ungdomsorganisation (Unga allergiker) starkt, och fick också en bra dialog med SVT, säger Maritha Sedvallson.

– Det är precis sånt man vill åstadkomma, man ska ta till sig vad som är dåligt och göra om göra rätt. Nu vet vi ju inte om just det här blir bra, men det låter som det.

ANNONS

Shoppa kläder, skor & inredning hos Ellos – nu med upp till 50% rabatt i outlet.

Extern länk från Ellos

Shoppa här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nöje

/

Film

/

Film

LÄS VIDARE

Jan Troell: ”Jag gråter egentligen varje dag”

ÄMNEN I ARTIKELN

Film