Hanks hämnas på gamla lärare

Publicerad:
Uppdaterad:

FILM

"För min del får de gärna känna sig träffade"

1 av 2 | Foto: BORIS HORVAT AFP
DEN TOKIGE PROFESSORN Rollfiguren Goldthwait Higginson Dorr i filmen "The Ladykillers" är baserad på besserwissrar i Tom Hanks förflutna. - Både utseendemässigt och när det gäller självgodheten, lånade jag friskt från ett antal pompösa lärare jag hade i plugget, säger han.

CANNES

Hämnd på de lärare han avskydde i plugget.

Så skapade Tom Hanks, 47, sin rollfigur i bröderna Coens nya film "The Ladykillers".

- Jag byggde rollfiguren på de mest besserwisseraktiga typerna. Sedan la jag bara till sydstatsdialekten och det knäppa utseendet, säger han.

Aftonbladet fick som enda svenska tidning träffa Hollywoods superstjärna under årets filmfestival i Cannes i maj.

Pengar inte allt

Det var hans första besök på festivalen och han blev överförtjust.

- Det är underbart när folk ser film som konst och inte bara pratar om hur många miljoner dollar den har spelat in. Visst, "The Ladykillers" har inte varit lika framgångsrik som några av mina tidigare filmer. Men allt man gör kan inte få samma genomslagskraft. Både bröderna Coen och jag är nöjda med filmen. Hade pengar varit den främsta drivkraften, hade jag förstås redan gjort "Forrest Gump" 2, 3 och 4 för länge sedan.

Kriminalkomedi

Filmen är en kriminalkomedi om ett gäng skurkar som planerar en stor kupp. De hyr in sig hos en gammal tant ( Irma T Hall) i ett hus i USA:s sydstater. Till sist inser de att hon vet för mycket, att de måste ta livet av henne.

Engelsk förlaga

Förlagan är en engelsk film från 1955 med Alec Guinness (1914-2000) i huvudrollen.

- Jag har bara sett ett avsnitt då och då när den gått i tv. Och nu ville jag förstås inte se den. Det går inte att jobba om man har Alec Guinness sätt att göra rollen i bakhuvudet.

- Normalt har jag inte mycket till övers för nyinspelningar. Men när jag fick höra att det var bröderna Coen, var det en helt annan sak. Deras filmer är man alltid nyfiken på, de har en förmåga att alltid göra något oväntat.

Goldthwait Higginson Dorr är en bildad typ. Professor i latin och grekiska. Intresserad av poesi. Vad lockade dig att spela honom?

- Att han bakom den intellektuella fasaden är en sociopat. Att han tror att han är ett geni och inte förstår att folk genomskådar honom. Och att rollen har så underbart mycket dialog. Allt för ofta handlar filmskådespeleri om att köra bil eller att säga "jag älskar dig" på lite olika sätt.

- Både utseendemässigt och när det gäller självgodheten, lånade jag friskt från ett antal pompösa lärare jag hade i plugget. För min del får de gärna känna igen sig och känna sig träffade.

Jan-Olov Andersson

Publicerad: