Moodysson – ratad av juryn

FILM

Tidigare en storfavorit - i år nomineras han inte

1 av 2 | Foto: ingen bagge i år Lukas Moodysson har fyra Guldbaggar sedan tidigare. Men ”Ett hål i mitt hjärta” nomineras inte ens.

Förr var han Guldbaggegalans älskling.

Men nu är Lukas Moodysson ute i kylan.

Senaste filmen ”Ett hål i mitt hjärta” får inte en enda nominering till det tunga filmpriset i år.

Hemlighetsmakeri, förhandshype och fikande efter utmärkelser.

  – Jag får en Guldbagge för det här, sa Thorsten Flinck om sin egen insats i Lukas Moodyssons "Ett hål i mitt hjärta".

  Men facit blir ett annat. Publiken svek, bara 35000 såg "Ett hål i mitt hjärta". Kritiken blev ljum.

  Och igår gav Guldbaggejuryn Moodyssons film kalla handen. Den kontroversiella filmen, som kretsar kring en porrfilmsinspelning, får inte en enda nominering till det åtråvärda filmpriset i år.

"Svår film"

Där Lukas Moodysson tidigare kunnat triumfera med fyra egna Guldbaggar och tio priser totalt för sina tre filmer "Fucking Åmål", "Tillsammans" och "Lilja 4-ever" blir det nu intet.

  De inblandade tonar dock ner nederlaget.

  – Alla var medvetna om att det här var en svår film. Det är mer av ett kulturkonstverk och en viktig film för Lukas själv att få göra, säger Peter Possne på Sonet som distribuerar "Ett hål i mitt hjärta".

  - Filmen har lite för annorlunda form och uttryck och den avskräckte många, säger producenten Lars Jönsson på Memfis film. Dessutom drar filmtävlingar åt olika håll olika år.

Tre som dominerar

Men om Moodyssons stjärna dalat går det desto bättre för tre andra regissörer.

  Tomas Alfredson, Maria Blom och Kay Pollak kammade hem i princip alla, totalt 23 av 33, nomineringar för sina filmer "Fyra nyanser av brunt", "Masjävlar" och "Så som i himmelen".

  – Det är skitroligt. Så här många nomineringar har Sonet aldrig haft, säger Peter Possne som distribuerar "Så som i himmelen" och "Masjävlar".

  – Det här är en belöning och speciellt roligt när det rör sig om en debuterande regissör som Maria Blom, säger Lars Jönsson som förutom "Ett hål i mitt hjärta" också producerat "Masjävlar".

  Guldbaggegalan går av stapeln den 24 januari och leds av Björn Kjellman.

Årets Guldbagge-nomineringar

Foto: ”Masjävlar”

Karin Lindstedt