”Jag var livrädd på inspelningen”

avJan-Olov Andersson

FILM

Alicia Vikander om att spela brittisk ikon

1 av 5 | Foto: NORDISK FILM
Kit Harington och Alicia Vikander i ”Testament of youth".

”Testament of youth” är Alicia Vikanders, 26, hittills största filmroll. Hon är med i nästan varenda bildruta.

– I början av inspelningen var jag livrädd. Det var ju ett enormt förtroende jag fick som svenska, att spela en brittisk ikon, säger hon.

Här i Sverige är inte Vera Brittain (1893–1970) särskilt känd, men i Storbritannien är hon något av en ikon. Författare, pacifist och feminist. Hennes självbiografiska bok ”Testament of youth” räknas som den definitiva skildringen av första världskriget ur kvinnlig synvinkel.

Här i Sverige har vi inte heller sett så mycket av Alicia Vikander de senaste åren. Under drygt ett år är hon aktuell i åtta (!) utländska filmer som har haft eller ska ha premiär eller är under inspelning.

Så när hon har en kvart över i Köpenhamn, hinner vårt telefonsamtal inte handla om så mycket mer än den just nu bioaktuella filmen.

”Fantastisk kvinnoroll”

Varför ville du göra ”Testament of youth”?

– En fantastisk kvinnoroll. När jag läste boken och manus, kändes det ibland som att hon kunde ha varit en tjej i min ålder i dag. Sedan några sidor senare, fick hon ju inte ens åka tåg ensam, utan att ha någon som följde med henne. Så det har hänt en del för kvinnor på hundra år…

Du är med i nästan varenda scen i ­filmen ..?

– Inspelningen var väldigt intensiv. Sex veckor. Inte så hög budget. Och jag hade en dialogcoach, första tiden låg jag sömnlös på nätterna av rädsla för att inte få till dialekten. Vera Brittain är ju en brittisk ikon.

Filmen har fått ett översvallande mottagande i Storbritannien. Inte minst just Alicia Vikanders insats har hyllats.

Din kärlek i filmen spelas av Kit Harington, från tv-serien ”Game of thrones”. Hur var det att jobba med honom?

– Vi kände varandra från ”Seventh son”, även fast vi inte hade några scener ihop där. Det underlättade när vi skulle skildra den intensitet som fanns i deras kärlekshistoria, trots att de, totalt, inte träffade varandra mer än 21 dagar.

Tiger om kärleken

Enligt brittiska tidningar är din kärlek i verkliga livet filmstjärnan Michael Fassbender. Hur går det dejtandet?

– Men kära du … det vet du väl att jag aldrig pratar om sådant.

Här är de övriga filmerna Alicia Vikander är aktuell i

Foto: AP
The man from U.N.C.L.E.

Namn: Alicia Vikander. Ålder: 26. Bor: London. Karriär: 25 filmer eller tv-serier. Vann Guldbagge för första stora huvudrollen ”Till det som är vackert” (2009). Har efter det mest jobbat utomlands.

”Seventh son”. Påkostad fantasyaction med Jeff Bridges, Julianne Moore, Ben Barnes, Kit Harington. Hade biopremiär i februari.

”Son of a gun”. Australisk thriller med Ewan McGregor, Brenton Thwaites. Kom på dvd för några veckor sedan.

”Jag är Ingrid”. Stig Björkmans dokumentär om Ingrid Bergman. Alicia är legendens berättarröst. Världspremiär vid årets Cannes-festival.

”The man from U.N.C.L.E.”. Klassisk tv-serie i filmversion, med Henry Cavill, Armie Hammer, Hugh Grant. Premiär 14 augusti.

”Ex Machina”. Framtidshistoria där hon är robot mot Domhnall Gleeson och Oscar Isaac. Premiär senare i år.

”Tulip fever”. Drama som utspelas i 1600-talets Amsterdam, med Christoph Waltz, Dane DeHaan, Judi Dench, Zach Galifianakis. Premiär senare i år.

”Adam Jones”. Drama i krogmiljö med Lily James, Jamie Dornan, Bradley Cooper, Sienna Miller, Uma Thurman, Emma Thompson. Premiär senare i år.

”The light between oceans”. Kärlekshistoria med Michael Fassbender, Rachel Weisz. Premiär tidigast mot slutet av året.

”The Danish girl”. Handlar om dansk konstnär som byter kön. Han/hon spelas av Oscars-vinnaren Eddie Redmayne. Under inspelning just nu.

ARTIKELN HANDLAR OM

Film