Emily Blunt oförglömlig i originell thriller

Publicerad 2015-09-18

Så många får Sicario ”Man sitter som på helspänn”

Premiären av ”Sicario”.

thriller Det är i fiktionen som i verkligheten.

Det är männen som bråkar. Som tar till våld. Som springer omkring med skjutvapen. Som också, ibland, räddar eller försöker rädda mänskligheten från elände.
 

Det finns undantag.

Jodie Foster i ”När ­lammen tystnar” (1991). Jessica Chastain i ”Zero dark thirty” (2012). Och Emily Blunt i ”Sicario”.

Så är också kanadensaren Denis Villeneuve en regissör som utnyttjar ­Hollywoods filmmuskler för att göra så egensinniga filmer som det kommer­siella systemet tillåter. Som Oscars-nominerade ”Nawals hemlighet” (2010) och thrillern ”Prisoners” (2013). Båda Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus-filmer. Tillsammans med ”Sicario” en löst sammanhållen trilogi som ifrågasätter vad ett liv är värt och om det är rätt att hämnas.
 

Sicario är slang för torped i de miljöer filmen utspelas, i gränstrakterna mellan USA och Mexiko.

Emily Blunt spelar Kate Macer, en FBI-agent med jobbigt bagage som har fått kämpa stenhårt för att ­göra karriär i en machovärld. Vi möter henne första gången vid ett tillslag mot en mexi­kansk knarkkartell i Ari­zona-öknen. Brutalt och ­omskakande.

Och sedan trappas våldet bara upp. Josh Brolins mystiska rollfigur, han ­säger att han jobbar högre upp i den amerikanska myndighetshierarkin, anlitar Kate Macer för ett specialuppdrag vars syfte är att få koll på och åtminstone försöka minska knarksmugglingen mellan de ­båda länderna.

Här finns också Benicio Del Toros rollfigur, som påstås vara en före detta mexikansk åklagare.
 

Operationen är komplicerad. Genom att utmana en mexikansk knarkkung, ska man försöka komma åt en ännu större skurk. Som åskådare får man sitta på helspänn för att hänga med i alla turer i intrigen.

Men det är också det som gör ”Sicario” annorlunda jämfört med andra thrillers. Personerna i centrum är mångfacetterade. Det är inte helt klockrent vem som står på de godas och de ondas ­sida. Och Villeneuve jobbar inte som andra regissörer. En av filmens häftigaste action­scener utspelas inte under en biljakt, utan när bilarna står fast i en hopplös bilkö!

Men framför allt kliver Emily Blunt här fram som en av sin generations allra bästa och mest uttrycksfulla skådespelerskor. Hennes starka porträtt av en FBI-agent är oförglömligt.

ANNONS