Stormare sjöng Små grodorna

Foto: filmade med tom cruise Peter Stormare spelar en bisarr ögonläkare som opererar Tom Cruises rollfigur och sjunger på svenska i nya storfilmen Minority report . Tom Cruise är väldigt kul och mycket disciplinerad, berättar Peter Stormare.
FILM

En storfilm av Steven Spielberg med Tom Cruise. Och då hör man på svenska. . . ”Små grodorna”.

Peter Stormare sätter svensk färg på ”Minority report”.

– Spielberg tycker det är skitbra när jag svär på svenska i ”Lost world”. Så han ville ha mer svenskt nu.

Peter Stormare är i Sverige för att turnera med sitt rockband, och gav glans åt galapremiären av ”Minority report” på måndagskvällen.

I en minnesvärd scen dyker han upp som läkare i ”Minority report”. Gör en illegal ögonoperation på Tom Cruise, medan han och sköterskan ( Caroline Lagerfelt) pratar svenska med varandra.

– Tom Cruise är väldigt kul. Mycket disciplinerad. Han höll sig lugn även när teknikerna råkade sticka honom i ögat på repetitionen. Två gånger.

Varför ”Små grodorna”?

– Spielberg föreslog ABBA:s ”Dancing queen”, men jag sa att om han ville spara pengar skulle han ta en folkvisa i stället. ”Små grodorna” gjorde alltid ett bisarrt intryck på mig när jag var liten. Spielberg gillade det spöklika koacka-ka.

Nu är du med i fyra påkostade Hollywoodfilmer.

– Japp.

”Minority report” med Tom Cruise, ”Tuxedo” med Jackie Chan, ”Windtalkers” med Nicolas Cage och Anthony Hopkins i

– . . . ”Bad company”. Det är en jävligt bra actionfilm. Jag gillar Chris Rock. Men min roll blev inte riktigt vad den var från början. I ”Tuxedo” skulle jag gjort huvudrollen mot Jackie Chan, men jag kunde inte kombinera med tv-serien jag spelade in. Så jag fick säga nej.

– Sedan ringde faktiskt Spielberg och frågade om jag inte kunde göra en liten grej i ”Tuxedo” som hans bolag producerar. Då blev jag jätteglad.

Du har fått bra kontakt med Spielberg?

– Ja, han säger att han ska göra en film till med mig. Vi får se. Det är en lycka att jobba med sådana människor.

– Steven sa direkt att det var en liten roll i ”Minority report” men att han verkligen behövde den. Det är några få jag skulle jobba med att hämta kaffe till. Spielberg är en av dem.

Jens Peterson