Action och ångest i krigsfilm om lastfartygs motvilliga hjältar

Adam Lundgren ger nerv som svenske skytten

Publicerad 2024-06-06

Anders Baasmo som kapten Skar.

Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

Konvojen

Regi Henrik Martin Dahlsbakken, med Anders Baasmo, Tobias Santelmann, Adam Lundgren, Heidi Ruud Ellingsen, Jon Ranes.


Norska filmare återvänder ofta till andra världskriget. Det senaste åren har det kommit flera starka spelfilmer med olika vinklar kring norrmäns krigserfarenheter. Hjältar och antihjältar. Kungligheter och meniga. ”Konvojen” är en sevärd och spännande resa till havs 1942. Kyla och skräck, tyska ubåtar och minor. Om mod och rädsla i handelsflottan under kriget.

DRAMA En konvoj var ett något tryggare sätt för lastfartyg att komma fram under andra världskriget. Att vara många tillsammans gav skydd. Här är det norska båtar som går från Island till Murmansk, lastade med bland annat vapen som ska hjälpa Sovjetunionen som den här vintern strider mot Tyskland.

När filmen börjar har konvojen rest fyra dagar från Island. Den skyddas av brittiska krigsfartyg och flygplan. När tyska ubåtar anfaller i filmens inledning får de drygt 30 lastfartygen hjälp. Filmen utspelas ombord på ett av de norska fartygen med den bestämde kaptenen Skar (Anders Baasmo), som fått en ny styrman, Mørk (Tobias Santelmann). Fartygets telegrafist Ragnhild (Heidi Ruud Ellingsen) har också en viktig roll. Adam Lundgren spelar den svenske skytten som står för båtens enda försvar, en kulspruta.

De ska ju skyddas av britternas flotta. Men något händer och konvojen får order att upplösas. Alla skeppen får ta sig fram på egen hand, utan militärt skydd. Britterna har fått information som gör att de överger handelsfartygen, som får klara sig själva bäst de kan. Ett lätt byte för tyskarnas flygplan och ubåtar, på ett hav där dessutom minor kan spränga hål i fartyget.

”Konvojen” bygger på verkliga händelser om en sådan resa. Den är gjord som en hyllning till de handelsfartyg och de norska civila som gjorde många sådana resor under kriget. Tusentals dog när skeppen sänktes.

Mycket handlar om männens rädsla. Några ombord har trasiga nerver redan från start, och fler får panik när de inser att de är ensamma och försvarslösa på isande hav.

Kapten Skar är bestämd och pekar med hela handen. Han förklarar varför de till varje pris ska fortsätta mot Murmansk så att de allierade i Sovjet kan få sin hjälp. Andra tycker de borde vända tillbaka mot Island. Styrman Mørk har bittra erfarenheter från ett tidigare skeppsbrott. Det är starka känslor, och filmen är bitvis ett psykologiskt kammarspel. Om vem som bestämmer, om vad som är rätt.

Mest är det spänning. Och välgjord action. ”Konvojen” har några skickligt byggda scener när fartyget är under hot. Ubåtar som siktas i de mörka vågorna, tyska flygplan som attackerar, försök till minröjning i farliga farvatten. Adam Lundgren tillför bra nerv och intensitet till den svenska rollfiguren med sina speciella skäl att strida.

Skickligt berättat, en effektfull växling mellan strider i storformat och ångestfyllda närbilder.

Filmen har biopremiär 7 juni.


Adam Lundgren som svenske skytten.

Passa även på att se...

... ”Kungens val”, ”Max Manus”, ”Slaget om Narvik” och ”Den största förbrytelsen” är intressanta verklighetsbaserade spelfilmer om kriget. 

Visste du att...

... Tobias Santelmann ska spela Jo Nesbøs alkoholiserade polis Harry Hole i en kommande serie på Netflix. Premiär 2026, med Joel Kinnaman.


Glöm inte att gilla Aftonbladet FILM på Facebook och följa oss på Instagram och X (Twitter) för nyheter, trailers, recensioner och skön filmnostalgi.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln