Bornebusch: Pappa gick bort i samband med att vi filmade

Filmen ”Orca” föddes i ilskan över coronapandemin

När coronapandemin slog till, var Josephine Bornebusch en vecka från inspelning av en ny tv-serie, som då sköts upp.

– Samma eftermiddag gick jag hem och kände mig arg, frustrerad och irriterad. Sedan kom den här idéen till mig, som blev ”Orca”, säger hon om filmen som har biopremiär i dag.

Josephine Bornebusch.
Josephine Bornebusch.

”Orca” är filmen som skildrar ett antal medelklassmänniskors nojor och känslor under coronakarantänen. En stjärnspäckad historia med Josephine Bornebusch själv, Johan Rheborg, Marie Göranzon, Gustav Lindh, Tova Magnusson, Vera Vitali, Erik Johansson, Alba August, Peter Andersson, Joel Spira och Rebecka Josephson.

Filmen skrevs snabbt, på tre veckor, ihop med Gunnar Järvstad, som tidigare skrivit ”Trädgårdsgatan” och jobbat med avsnitt till tv-serierna ”Alex” och ”Top dog”. Sedan spelades den in i samma höga tempo, på tolv dagar.

– Vi var en vecka från att börja spela in ”Harmonica”, som jag och Jonas Karlsson både skapat och ska spela huvudrollerna i. Vi var tvungna att skjuta på den. Jag tänkte: Hur kan man filma utan team, med skådespelare som inte får ta på varandra och man inte får ha statister. Då kom idéen till ”Orca” till mig.

Bornebusch i ”Orca”.
Bornebusch i ”Orca”.

När du skapade ”Älska mig”, utgick du från dig själv. Hur är det här?

– En kompis hade träffat en kille på nätet. En annan kunde inte vara hos sin mamma som låg för döden. Alla de här historierna borde man kunna göra någonting av, tänkte jag. Matilda som jag spelar är nog ganska typ direkt baserad på mig förutom att jag inte tar in på hotell under kriser, jag jobbar mig ur dem. Jag har nog pytsat ut mig själv i alla rollfigurer.

Josephine Bornebusch.
Josephine Bornebusch.

Man spelade in en skådespelare om dagen. Ibland hemma hos dem. Man hade ett miniteam. Skådespelarna agerade ofta mot bara en dator. Sedan har skådespelarnas insatser i efterhand klippts in på datorskärmarna hos dem de skulle agerat mot.

– Det var jag och min klippare som satt ensamma på ett kontor där det brukar vara hundratals människor, det var som i en apokalyptisk värld.

Tro inte att det blir någon längre paus för Josephine. Efter nyår blir äntligen dramaserien ”Harmonica” av, där hon och Jonas Karlsson spelar ett par countrystjärnor som drar på turné ihop med hopp om att rädda äktenskapet. Sedan väntar ännu en säsong av ”Solsidan”.

Bornebusch i ”Solsidan”.
Bornebusch i ”Solsidan”.

Skådespela eller regissera, vad tycker du är roligast?

– Eller skriva, kanske (skratt). Jag tycker allt är kul, vill inte backa på något av det. Så länge jag kan, tänker jag försöka fortsätta jonglera alla tre grejerna.

Filmen är tillägnad din pappa, varför?

– Han har gått bort, tyvärr, ungefär i samband med att vi filmade. Precis som Matilda i filmen har jag haft ett ganska distanserat förhållande till honom.

– Det här är så klart en oerhörd sorg. Och det blev nästan surrealistiskt i och med att jag berättade en historia som inte hade hänt innan den hände.

Josephine Bornebusch.
Josephine Bornebusch.

Josephine Bornebusch om…

… varför filmen heter ”Orca”:

– Jag tror det är många som känner ”jag orkar inte mer” eller ”fan, nu måste jag orka det här”. Det är också det latinska namnet för späckhuggare, ett av de mest sociala djuren i världen. De blir deprimerade och dör om de kommer på villovägar. Jag känner att människor är så också. Närhet betyder mer än man tror. Att ge någon en kram.

… om hon nu drömmer om att vinna en Guldbagge:

– Det hade varit fint, absolut. Men det är inte därför man gör film. Och nog finns några tänkbara nomineringar bland skådespelarna, de är på en otrolig nivå.

… det blir någon säsong tre av ”Älska mig”:

– Det är absolut inte uteslutet, jag gillar inte att stänga några dörrar. Min man tror att jag kommer göra en säsong tre, för att jag måste få ur mig det, men vi får se.

Publisert:

LÄS VIDARE