Beck håller måttet i 27:an

avJan-Olov Andersson

Så många får ”Beck: Rum 302”

1 av 2 | Foto: Baldur Bragason
Det mesta är sig likt i Beckfilmen ”Rum 302”.

HANDLING: En 17-årig flicka hittas mördad på rum 302 på ett hotell vid Stureplan i Stockholm. Spåren pekar mot ett antal överklassynglingar som ständigt hänger på en nattklubb i närheten.

thriller Nytt med nya omgången Beck-filmer, detta är den 27:e i ordningen, är att de allra först har visats på kabel-tv, på C More.

Annars är det mesta sig likt, trots att denna omgång både har nya­ ­regissörer och manusförfattare.

Här finns Martin Becks (Peter Haber) lite speciella relation till dottern (Rebecka Hemse). Hans märkliga granne (Ingvar Hirdwall) som vill ta en ”stänkare”, är förstås också med. Liksom naturligtvis cyniske och arge radarpartnern Gunvald Larsson ­(Mikael Persbrandt), fast lite nedtonad just i denna första film.

Måns Nathanaelsons rollfigur Oskar Bergman har fått större plats, även hans privatliv. Ny polischef är Jonas Karlsson. Med en så färgstark skådespelare i den rollen, kan vi nog vänta att den kanske växer längs seriens gång.

Anna Asp och Elmira Arikan är båda bra som två spännande nykomlingar – som tänker annorlunda, som är bättre på datorer – på polisstationen. Kan utvecklas till något riktigt bra.

Filmens mordfall håller normal klass, varken bättre eller sämre. Men Filip Berg imponerar som bortskämd överklassyngling.

Direkt dvd. Cirka 159 kronor. Även Blu-ray.

ARTIKELN HANDLAR OM