Klaustrofobisk båtkatastrof

Publicerad:
Uppdaterad:

”Poseidon” är suggestiv men obehaglig

Katastroffilm Kurt Russell är en av huvudrollsinnehavarna i ”Poseidon”.
Foto: Warner Bros
Katastroffilm Kurt Russell är en av huvudrollsinnehavarna i ”Poseidon”.

Amerikansk thriller av Wolfgang Petersen, med Josh Lucas, Kurt Russell, Emmy Rossum m fl.

”SOS Poseidon” tillhörde det tidiga 1970-talets våg av ”katastroffilmer”. Världen drabbades av bisvärmar, jordbävningar och tidvattenvågor. Det var småspännande på ett lite kackigt sätt när Gene Hackman & Co försökte ta sig ur en upp-och-nedvänd lyxkryssare med livet i behåll.

Nyinspelningen – med drygt en miljard i budget och dagens moderna specialeffekter – är naturligtvis mer realistisk. Obehagligt realistisk, faktiskt. Efter att kortfattat ha introducerat ett antal rollfigurer, så kommer jättevågen. Sedan tar en av de mest obehagliga ”underhållningsfilmer” jag har sett fart. I den upp-och-nedvända lyxkryssaren kämpar en liten grupp människor med att klättra mot fartygets botten och propellerutrymmen, där de ska kunna ta sig ut innan båten sjunker. Runtomkring dränks hundratals människor som råttor. Man hinner tänka Estonia och aldrig-mer-en-Ålands-färja rätt många gånger medan Josh Lucas, Kurt Russell och de andra vrålar ”kom igen, nu” och ”den där luckan är vår enda chans”. Vattnet stiger. Människor dränks. Lik flyter omkring.

Det går inte att förneka att Wolfgang Petersen på ett väldigt suggestivt sätt drar in biobubliken i detta helvete av vatten och klaustrofobiska känslor. Spännande? Ja, lite grann, det är inte glasklart vilka som ska klara sig eller inte. Men allra mest väcker ”Poseidon” bara obehagliga känslor.

Jan-Olov Andersson

Publicerad: