Starkt och omskakande drama om hederskultur

Av: Jan-Olov Andersson

Publicerad:
Uppdaterad:

Vad ska folk säga

Regi Iram Haq, med Aria Mozdah, Adil Hussein, Ekavali Khanna.

Ett blytungt ämne – hederskultur – berättat på ett väldigt lättillgängligt sätt.

DRAMA

Ämnet är blytungt.
Hederskultur, skamkänslor, kidnappning av sin egen dotter.
Handlaget är, om inte lättsamt – det tillåter inte ämnet – så åtminstone väldigt lättillgängligt, hur omtumlande och omskakande historien än är. Lätt att förstå att filmen vann publikpriset på Göteborgs filmfestival.
Regissören Iram Haq – norska med pakistanska föräldrar – har diktat fritt utifrån egna upplevelser. I filmen havererar 16-åriga Nishas (Aria Mozdah) liv när pappan (Adil Hussein) kommer på henne med en norsk pojkvän. Lögnen präktig familjeflicka i hemmet och utlevande tonårsbrud med skolkompisarna är avslöjad.
Konsekvenserna blir fruktansvärda. Nisha har dragit skam över familjen, så hon rövas bort till pappans ännu mer konservativa släkt i Pakistan. Men Nisha vägrar anpassa sig där också och konflikterna trappas upp…
Illvilliga högerkrafter kan säkert tolka filmen som att invandrarna minsann borde anamma vår nordiska livsstil. Eller inte komma hit.
Om filmen tas emot så av vissa, har Iram Haq struntat i. Hon har medvetet gjort en mångbottnad historia, även om de flesta rimligtvis identifierar sig med och ser historien ur Nishas synvinkel. Aria Mozdah är ett fynd i rollen.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN