Ulf Brunnberg

Ulf Brunnberg om nya Jönssonligan: ”Jag hade aldrig vågat”

Av: 

Jakob Meijer

FILM

Han spelade Vanheden i originalet.

När det nu är aktuellt med en nyinspelning av Jönssonligan är Ulf Brunnberg försiktigt positiv.

Men han höjer samtidigt ett varningens finger.

– Det är vågat, säger Ulf Brunnberg till Nöjesbladet.

Säg Sickan, Dynamit-Harry och Vanheden och det första de flesta tänker på är Gösta Ekman, Björn Gustafsson och Ulf Brunnberg.

Det är alltså ingen underdrift att påstå att det är mycket att leva upp till för gänget som tar sig an den andra nyinspelningen av de kultförklarade Jönssonligan-filmerna.

Ulf Brunnberg blir först förvånad när Nöjesbladet når honom med nyheten om att det blir en ny film, den här gången med Henrik Dorsin i rollen som Charles-Ingvar ”Sickan” Jönsson.

– Det var en väl bevarad hemlighet. Jag visste ingenting om det, säger han och skrattar.

– Det är bara att önska dem lycka till. Det är ett väldigt bra koncept. Det har gjorts ett försök tidigare så jag undrar... Det är bara att hoppas det går bättre den här gången.

”Det var ingen Jönsson”

Brunnberg syftar på nyinspelningen från 2015, ”Jönssonligan och den perfekta stöten”, då med bland annat Simon J Berger i huvudrollen som Sickan.

Filmmakarna beskrev då filmen som en reboot i en mörkare tappning än originalet.

– Jag tycker det var en bra story, men det var ingen Jönsson. Det var bra spelat och allting, men jag förstår inte varför de kallade den för Jönssonligan. Det var mer ”Ocean’s eleven”-konceptet. Det hade inget med Jönssonligan att göra, inte ett dugg, säger han.

Ulf Brunnberg är visserligen positiv till ett nytt försök, men han har svårt att se att den nya filmen ska upprepa originalfilmernas succé.

– Det är lite grann som att man ska göra Helan och Halvan igen. Jönssonligan har blivit så pass klassiskt så det är svårt att bryta. Det kanske är som att byta motiv på sedlarna. Men det kanske går? Vore jag producent skulle jag aldrig våga satsa på det själv i alla fall, säger han.

Vad tycker du om Henrik Dorsin som Sickan?

– Du ber mig om ett uttalande just nu där jag är väldigt överraskad överhuvudtaget att det ska göras en film. Det måste jag smälta.

Han har heller inga åsikter om Anders ”Ankan” Johansson som tar över Brunnbergs ikoniska roll som Vanheden.

– Jag kan inte säga något om det. Det är som sagt som att göra Helan och Halvan igen. Jag anser att det är väldigt vågat, det är svårt. Men går det så är det kul. Men Helan och Halvan är det aldrig någon som har lyckats göra om. Jag hoppas bara att det går bra för dem.

Hyllar valet

Ulf Brunnberg hyllar dock valet av regissör, Tomas Alfredson, som ligger bakom succéfilmer som ”Låt den rätte komma in” och ”Tinker tailor soldier spy”.

– Tomas brukar sällan göra något ogenomtänkt, så han vet nog hur han har castat, säger Ulf Brunnberg.

Har du något tips till skådespelarna inför den nya filmen?

– Lyssna på Tomas, det är det enda jag kan säga. Det är en väldigt duktig person, han kan sin Jönsson, säger Brunnberg och påpekar att Alfredson faktiskt jobbat med några av originalfilmerna om Jönssonligan.

Ulf Brunnberg får än i dag hejarrop, från allt från sjuåringar till 80-åringar som vill snacka Jönssonligan med honom. Men trots att han under åren fått många förfrågningar om att spela Vanheden igen finns det inga planer på att återvända till filmserien.

– Nej. nej. för fan. Jag är färdig med det, skrattar han.

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför lån med Advisa - låna pengar enkelt och sänk din ränta.

Advisa

Publisert:

LÄS VIDARE

Här flyr Salander svenska polisen

ÄMNEN I ARTIKELN

Ulf Brunnberg

Henrik Dorsin

Tomas Alfredson

Film

Simon J Berger