Filmrecensioner

Hugh Jackman bra som skandalpolitiker på 1980-talet

Av: 

Jens Peterson

Hugh Jackman kläms åt av pressen.
Hugh Jackman kläms åt av pressen.

FILM

Betyg: 3 av 5 plus

The front runner

Regi Jason Reitman, med Hugh Jackman, Vera Farmiga, J K Simmons, Kevin Pollack, Alfred Molina.

DRAMA Snyggt skildrad sann historia om politk och journalistik i USA. Utspelas inför presidentvalet 1988 när demokraternas favorit Gary Hart (mycket bra Hugh Jackman) stod i centrum för en skandal i maj 1987. Miami Herald skrev att han hade en otrohetsaffär med en ung kvinna.
En ny era. Tidigare hade inte de stora morgontidningarna och nyhetsprogrammen tagit upp makthavarnas otroheter och privata synder. Hart trodde tjurskalligt att läsarna inte brydde sig, att folket var mer intresserade av ekonomisk sakpolitik än skvaller.
I filmen varnar han för att det kan komma en annan typ av politiska ledare, till dagens värld.
På ett vis känns filmen och 1987 väldigt avlägset, även för oss som minns händelserna och rubrikerna. Samtidigt lyfter den fram kvinnorna runt Gary Hart på ett dagsaktuellt vis. Båda hans hustru Lee (Vera Farmiga), en ung strateg i kampanjen (Molly Ephraim) och den utpekade älskarinnan (Sara Paxton) får på olika sätt visa konsekvenserna när maktens män tar sig friheter.
Kameran rör sig mest kring den politiska kampanjen och journalisterna. Redaktionsamtal i Miami och på Washington Post, diskussioner om etik och moral. Pratigt, men intressant inlägg om allt som är sig likt och hur mycket som ändrats på 30 år.

ANNONS

Uppdatera kontorsgarderoben! Hos Åhléns hittar du det senaste modet från välkända varumärken.

Extern länk från Åhléns

Gå till butiken

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Filmrecensioner

Hugh Jackman

Jason Reitman