Mejla

Stefan Hedmark

Första titt på nya ”Rovdjuret”

Efterlängtad trailer för ny version av rysarklassikern

FILMTRAILER. Första filmen kom 1987 och har blivit en av Arnold Schwarzeneggers actionklassiker.

Nu har vi äntligen fått en första trailer för nya ”Rovdjuret”.

”Get to the choppa!”

Om man kan sin Arnold känner man igen det citatet från ”Rovdjuret”, en actionfilm som utspelades i djungeln och blandade in sci-fi och rysligheter i konceptet. Det blev succé, en spännande uppvärmning för regissören John McTiernan som året därefter skulle skapa ”Die hard”.

Det kom två uppföljare 1990 och 2010 som inte gjorde många glada. Och det var lätt att bli direkt irriterad av att se två filmserier, ”Rovdjuret” och ”Alien”, korsas i de ganska så usla ”Alien vs predator”-filmerna som kom på 00-talet.

Nä, rymdmonstret i djungeln har helt enkelt förtjänat en vettig comeback.
Det fanns anledning att bli lite intresserad av ”The predator”, den nya versionen.

Klassiska 80-talsnamn

Bakom den ligger Shane Black och Fred Dekker, två klassiska 80-talsnamn. Black har skrivit flera actionfilmer, som ”Dödligt vapen” (1987) och ”Long kiss goodnight” (1996). Häromåret gjorde han underhållande ”The nice guys” med Russell Crowe och Ryan Gosling. Han regisserade även ”Iron man 3” som delade Marvelfansen, men Black satte åtminstone sin personliga prägel på den.

Fred Dekker är främst känd för den halvkultiga barnskräckisen ”Monsterklubben” (1987).

1 av 3 | Foto: Fox
Har ni saknat mig?

Så hur är trailern då? Det ser ut att bli en fartfylld historia. Trailern börjar med att en pojke (Jacob Tremblay) gör ett spännande fynd, vilket leder till att rymdmonstren kraschlandar på jorden igen.

Bjuder på för mycket

Gott om action och vi får höra rovdjurets väsande, ett slags diskret gurglande, igen. Det är ju välkommet. Vad som är mindre bra är att filmen ser ut att bjuda på för mycket – originalet tjänade på att hålla monstret gömt under lång tid och skapade hög spänning i den svettiga djungeln.

Här ser det ut att bli en konventionell showdown mellan människa och monster. Den vägen har vi vandrat förr.

I rollistan ser vi även Boyd Holbrook, Trevante Rhodes, Olivia Munn och Thomas Jane. ”The predator” har svensk biopremiär i september.

avStefan Hedmark

ARTIKELN HANDLAR OM