Filmrecensioner

Tidlös iaktagelse om ungdom och åldrande

Av: 

Jens Peterson

FILM

Så många Betyg: 1 av 5 plus får While we’re young

FÅNGAR NEUROSERNA  Regissören Noah Baumbachs senaste film ”While we’re young” är en träffande, Woody Allen-aktig skärskådning av storstadens kulturtyper.
FÅNGAR NEUROSERNA Regissören Noah Baumbachs senaste film ”While we’re young” är en träffande, Woody Allen-aktig skärskådning av storstadens kulturtyper.

KOMEDI Gillar du Woody ­Allen? Då är det här som en pålitig New York-film av den veteranen.

”While we’re young” fångar platserna och neuroserna, stora tankar och små människor.

Noah Baumbach har tidigare klätt av storstadens kulturtyper i ”The squid and the whale” och ”Frances Ha”, och har samma ­skarpa blick för uppblåsta intellektuella som Woody Allen. Men har också sin egen stil och syra.

Ben Stiller och Naomi Watts spelar det etablerade gifta paret som är nöjda med sina karriärer och sin barnlöshet. Som de känner sig manade att prata om när deras bästa vänner blir ­uppfyllda av att bli föräldrar och hur det förändrar deras liv.

Stillers rollfigur Josh är en dokumentärfilmare som haft en tidig framgång men svårt att få till det sedan dess.

Hans fru Cornelia är ­dotter till en legend i branschen och arbetar som dennes producent. Stiller har problem att leva i svärfaderns (Charles Grodin) skugga. Men han blir glad när han får beröm. En ung filmare (Adam Driver) ­söker upp honom och smickret ger energi åt Josh.

Han och ­hustrun börjar umgås allt mer med 25-åringen och dennes fru (Amanda Seyfried). De imponeras av de yngres attityd till livet och karriären. Gör ungdomliga saker. Gympar till nya rytmer. Känner sig hippa och distanserade från sina jämnåriga medelålders vänner.

Det unga paret gillar VHS och riktiga skrivmaskiner.

I en rolig scen besöker ­Josh läkare efter att ha skadat sig under en spänstig aktivitet. Hans knä är det inga problem med, men han får veta av doktorn att han har reumatism. Information som Josh har väldigt, väldigt svårt att ta till sig.

Vänskapen mellan de två paren blir mer och mer komplicerad av olika skäl. Männen börjar samarbeta kring en ny dokumentärfilm, och Josh funderar över den yngre kollegans arbetsmetoder och motiv.

Tidlös iakttagelse om hur de som är unga vill vara ­äldre och hur en del äldre vill hålla illusionen om evig ungdom. Ålder och mognad handlar inte om hur många år man fyller.

De som är 12 och 22 år tror att de har alla svaren, medan de som är äldre ofta har ödmjukats av att lära sig hur lite de vet.

”I was so much older then, I am younger than that now” som Bob Dylan brukar säga.

BONUS

SE DET HÄR OCKSÅ

”Run all night” utspelas också i New York men i helt andra kvarter. Liam Neeson och Joel Kinnaman jagas genom natten.

VISSTE DU?

Två musiker skådespelar i filmen. Peter Yarrow (Peter, Paul and Mary) och Adam Horovitz (Beastie Boys).

JUST NU

Är Ben Stiller på väg mot sin 50-årsdag i höst och förbereder uppföljarna till både ”Zoolander” och ”Dodgeball”.

ANNONS

Muminmuggarna ABC finns nu åter att beställa i duopack! Förbeställ dina muggar redan idag.

Extern länk från Nordic Nest

Gå till butiken

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Filmrecensioner