Stark dramathriller av dubbla Oscarsvinnaren Asghar Farhadi

Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

Alla vet

Regi Asghar Farhadi, med Penélope Cruz, Javier Bardem, Ricardo Darin, Bárbara Lennie.

dramathriller

Dubbla Oscarsvinnaren Asghar Farhadi har lämnat Iran för en historia som utspelas i Spanien.

Inte helt oväntat är det inget större fel på kemin mellan äkta paret Penélope Cruz och Javier Bardem.

Regissören Asghar Farhadi kan som få andra hitta på en intrig, som sedan lite grann stundtals mest blir en ursäkt för att rota i människornas tankar och själar. ”Nader och Simin – En separation” (2011) och ”The salesman” (2016), båda Oscarsvinnare för Bästa icke engelskspråkiga film, är hans mest kända exempel på det. Båda två dessutom filmer där han på ett smart sätt kringgick de censurregler som finns i hans hemland Iran.
Nya filmen utspelas i ett fritt Spanien, men Farhadi tar inte direkt ut svängarna mer för det. Penélope Cruz spelar Laura, som rest hem från Argentina med sina barn för att närvara vid ett familjebröllop. Maken (Ricardo Darin) är kvar i Sydamerika. I byn möter hon förstås Paco (Javier Bardem), hennes före detta älskare. Många känslor finns kvar. Så försvinner Lauras dotter. Många ruvar på hemligheter i byn. Farhadi intresserar sig mer för hur flickans försvinnande påverkar alla andra, än thrillermomentet, vad som har hänt henne.
Kemin mellan äkta paret Cruz/Bardem är det, förstås, inget fel på.
”Alla vet” är en mycket sevärd, välspelad, vacker och mångbottnad historia, som ändå inte riktigt lever upp till de förväntningar regissörens allra bästa filmer har skapat.

Publisert: