En smart komedi med Oscar-smak

Publicerad:
Uppdaterad:

FILM

Så många får The kids are all right

ROMANTISK KOMEDI Ett par som levt tillsammans i många år hamnar i en medelålders kris. Dels för att en av dem är målmedveten läkare och den andra är mer förvirrad och söker något att göra. Dels för att deras tonårsbarn vill veta mer om sin bakgrund.

Att den här familjen består av mamma, mamma, barn är inte det centrala i filmen. De är i stort en familj som andra, med ungefär likadana problem. Men båda kvinnorna blev gravida via samma anonyma spermadonator, och när deras 18-åriga dotter Joni söker upp mannen blir det laddad stämning.

Han heter Paul, är cool kock med motorcykel och egenodlade grönsaker. Han spelas med stor charm av Mark Ruffalo. Barnen blir förtjusta över sitt pappa-fynd. Deras mammor reagerar olika när de väl får reda på vad barnen gjort.

Annette Bening är läkaren, familjens starka försörjare, och den som blir mest bekymrad över vad biologiska pappans bekantskap ska förändra. Julianne Moore är den mer bohemiska som nyligen bestämt sig för att bli landskaparkitekt/trädgårdsmästare och får sitt första jobb av Paul som behöver fixa till sin trädgård.

De får bra kontakt vilket leder till nya bekymmer för familjen.

Regissören och manusförfattaren Lisa Cholodenko har ett bra öra för hur den här sortens självanalyserande människor med konstnärliga ambitioner pratar. Filmen utspelas i samma södra Kalifornien som hennes förra film ”Laurel Canyon”.

Familjens dotter har fått sitt namn efter Joni Mitchell och filmen efter The Who-låten från 1965. Det är människor som vill känna sig speciella, men inser att de lever i samma mönster som många omkring dem.

En familj som andra. Också på det sättet att de tonåriga barnen stundtals verkar mer mogna av de vuxna.

Annette Bening är särskilt minnesvärd i en stark grupp skådespelare som får oss att gripas av de här människorna. ”The kids are all right” är en smart och underhållande film som vi kommer att fortsätta prata om när filmåret 2010 ska summeras och prisas.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN