Ett obehag vilar över filmen om Natalie Wood

Dotterns envisa agenda dominerar allt

Av: Stefan Hedmark

Publicerad:
Uppdaterad:

FILM

Natalie Wood: What remains behind

Regi Laurent Bouzereau, med Natasha Gregson-Wagner, Robert Wagner, Mia Farrow, Robert Redford, m fl.


FILMRECENSION. Hollywood har pratat om Natalie Woods död i 40 år.

I den här filmen vill dottern Natasha göra upp med medier och myndigheter.

DOKUMENTÄR. Natalie Woods död 1981 är ett av Hollywoods legendariska mysterier. Hon försvann en natt från maken Robert Wagners lyxjakt Splendour som låg förankrad vid Catalina Island i Kalifornien. Det hade varit en blöt kväll som slutade med fyllegräl mellan Wagner och Christopher Walken som också befann sig på fartyget. Det dröjde innan någon märkte att Wood var försvunnen. Hennes kropp hittades så småningom i vattnet. Ingen visste vad som hade hänt. Woods kropp hade blåmärken, men det var svårt att klargöra vad som hade orsakat dem.

Det som alltid har varit mest troligt är att Wood var berusad och föll i vattnet; obduktionen visade spår av alkohol och tabletter. Men det har alltid vilat ett mörkt moln av misstanke över Wagner och 2018 återupptogs polisutredningen, mycket på grund av de där märkena på Woods kropp.

Långt ifrån övertygade

Natalies syster, Bond-skådespelaren Lana Wood, har alltid ”vetat” att hon föll offer för våld. Alla är långt ifrån övertygade. Den här dokumentären är producerad av Natasha Gregson-Wagner, dotter till Natalie Wood, styvdotter till Robert Wagner.

Hon har två tydliga syften med filmen: lyfta sin mammas liv och karriär och att rentvå sin styvfar, som också medverkar i filmen.

1 av 6 | Foto: AP
Natalie Wood.

Den sistnämnda delen av filmen är otvivelaktigt fascinerande, en brinnande partsinlaga som korsfäster både Lana Wood och pressen som har spekulerat i mysteriet genom alla år.

Det kan man förstå, även om det knappast är pressen som ansvarar för fallets obesvarade frågor och det faktum att polisen inte har avslutat utredningen.

Robert Wagner tar oss detaljerat igenom vad som hände på Splendour den där natten. Filmen gör ett envist försök att få över oss på dess sida, men det är givetvis upp till tittaren att bestämma vad hen tror på. Vad Christopher Walken har att säga 40 år senare får vi inte veta.

Ett intressant porträtt skapas

Den förstnämnda delen av filmen, som handlar om Natalie Woods liv och karriär, är välgjord. Gott om arkivmaterial, från filmerna och familjelivet. Ett intressant porträtt skapas med hjälp av familjen och intervjuer med stjärnglittrande vänner som Mia Farrow, Robert Redford, Elliott Gould och George Segal.

Men projektet har en forcerad känsla över sig på grund av Gregson-Wagners dominerande närvaro och envisa agenda. Det vilar ett obehag över filmen.

Filmen visas nu på HBO Nordic.


Glöm inte att gilla Aftonbladet FILM på Facebook och följa oss på Instagram för nyheter, trailers, recensioner och skön filmnostalgi.

Publicerad:

LÄS VIDARE