Adam Pålsson

Gripande förvecklingar i norskt drama

Av: 

Jan-Olov Andersson

FILM

Betyg: 4 av 5 plus

DRAMA

Barn

Regi Dag Johan Haugerud, med Jan Gunnar Røise, Thorbjørn Harr, Andrea Bræin Hovig, Hans Olav Brenner, Anne Marit Jacobsen, Henriette Steenstrup, Adam Pålsson.

Får en rektor ligga med pappan till en elev på sin skola?

Det är bara en av flera moraliska frågor som tacklas i starka filmen ”Barn”.

Det här är en norsk film som vann Dragon Award för bästa nordiska film på Göteborgs filmfestival tidigare i år.
Börjar med en olycka på en skolas fotbollsplan. En tonårspojke dör. En tonårsflicka får skulden, även fast det var en olycka. Så småningom hamnar de vuxna mer än barnen i centrum. Läraren (Jan Gunnar Røise) som var frånvarande just de minuter när olyckan ägde rum. Hans syster (Henriette Steenstrup) som är skolans rektor. Flickans föräldrar där han (Hans Olav Brenner) är socialdemokratisk politiker och hon (Andrea Bræin Hovig) är journalist. Pojkens ensamstående pappa (Thorbjørn Harr), som är omstridd politiker i FRP, ett högerpopulistiskt parti i Sverigedemokraternas anda.
Och så hemligheten, att rektorn varit älskarinna till pojkens pappa i ett år…
Henriette Steenstrup är lysande i rollen som rektorn som ska hantera både känslomässiga, etiska, moraliska, politiska och eventuellt mediala problem som uppstår.

Gripande förvecklingar och bra skådespeleri överlag, inklusive Adam Pålsson i en viktig biroll. Det är tveklöst den gruppdynamik som uppstår efteråt som främst har intresserat manusförfattaren/regissören Dag Johan Haugerud. Hans blick är Ruben Östlundsk, fast utan hans satiriska grundton.

ANNONS

Inredning från Ellos - upp till 40% rabatt på varor från Ellos Home och många fler

Extern länk från Ellos

Köp här

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Adam Pålsson