Häftiga bilder i sorgsen ny Dumbo-film

Colin Farrells cirkusman med sina två barn och Dumbo.
Colin Farrells cirkusman med sina två barn och Dumbo.

Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

Dumbo
Regi Tim Burton, med Colin Farrell, Eva Green, Danny DeVito, Michael Keaton, Alan Arkin.

DRAMA Mobbing och ensamhet, sorg och saknad.
”Dumbo” är öknamnet på den lille elefanten med de stora öronen. Den här spelfilmen har bara grunden gemensamt med den animerade från 1940. Nu handlar det minst lika mycket om människorna på cirkusen. De har inte så kul de heller, även om direktören Medici (Danny DeVito) försöker sälja in sina attraktioner med största möjliga entusiasm.
Det är 1919 och när cirkusen når Joplin, Missouri, möter ett par av turnéns barn tåget. Soldater från första världskriget anländer, och barnens pappa är en av dem. Holt (Colin Farrell) var en gång cirkusens stjärna, en duktig ryttare, men nu har han mist en arm. Hans fru är död, hästarna är sålda och han får det föraktade jobbet som elefantskötare.
Barnens mamma är borta. I inledningen av filmen ska cirkusens nya indiska elefant Jumbo föda. Det är den lille ungen med de gigantiska öronen, han blir snabbt utskrattad och hånad. Mamma elefant vill skydda sin son, vilket leder till en attack som gör att hon skickas iväg. Dumbo sörjer.

Det här är inte en historia som bygger på skratt.
Men man blir glad av bilderna. Regissören Tim Burton är duktig på att skapa visuella världar och han är perfekt när man ska bygga cirkus och nöjesfält för hundra år sedan. Här finns många fantastiska bilder. Som när Dumbos hallucinationer med rosa elefanter i den förra filmen nu blir ett shownummer med såpbubblor.
En del blinkningar till den animerade filmen, även om djuren här är just djur, om än digitalt skapade. Dumbo verkar förstå vad människorna säger, men inga djur talar. Eller sjunger.
Enda hela sång är den trösterikt vemodiga ”Baby mine”. Danny De Vito river av några rader ur ”Casey junior”, namnet på loket i cirkuståget. ”When I see an elephant fly” hörs lite grann med cirkusorkestern.
Då har vi hamnat i Dreamland, en futuristisk nöjespark i New York. Där finns skoningslöse kapitalisten Vandevere (Michael Keaton) som inte bryr sig om varken djur eller människor. Vid hans sida står akrobaten Colette (Eva Green), men hon har både hjärta och muskler.
En ”Dumbo” för 2019. Djur ska inte vara på cirkus. Barn kan klara allt, kunskap är viktigt. Det finns hopp om godhet, även om världen ser ut att vara full av ondska och girighet.

Tim Burtons häftiga nöjesvärld.
Tim Burtons häftiga nöjesvärld.
Publisert: