Filmrecensioner

Skateboards, hiphop – och ren 90-talsnostalgi

Jonah Hill brinner för sin värld i opolerad regidebut

Av: 

Stefan Hedmark

FILM

Betyg: 2 av 5 plus

Mid90s

Regi Jonah Hill, med Sunny Suljic, Katherine Waterston, Lucas Hedges.


FILMRECENSION. I vissa ungdomsskildringar vill man bara rädda barnen från sig själva och den miljö de sitter fastlåsta i.

DRAMA. Jonah Hill fyller 36 år i december och kanske känner han att det är dags att växa upp. För en bred publik är han mest bekant från en rad flabbiga, grabbiga komedier som ”Superbad” och ”21 Jump Street”. De manus han har skrivit har legat på samma nivå.

Men han har två Oscarnomineringar bakom sig (för ”Moneyball” och ”The wolf of Wall Street”) och nu tar han nästa steg i karriären.

”Mid90s” är Jonah Hills regidebut, en avskalad nostalgitripp tillbaka till 1990-talet som baseras löst på egna erfarenheter. Vi möter en 13-årig pojke i Los Angeles, Stevie (Sunny Suljic), som desperat vill bli del av och imponera på ett gäng äldre tonåringar som är coola skateboardåkare.

Förgiftad machomiljö

Gänget har en tydlig hierarki, men Stevie (som tilldelas smeknamnet ”Sunburn”) tar för sig och får ledaren Rays uppmärksamhet, på bekostnad av en annan ung kille, Ruben, som hyser agg mot Stevie.

Den lille 13-åringen är omgiven av en förgiftad machomiljö. Redan i första scenen ser vi honom få stryk av storebror (Lucas Hedges), en nästan komiskt aggressiv och hämmad figur. När Stevies mamma oroar sig för vad det är för typer Stevie umgås med förstår vi henne – men samtidigt finner han en tillhörighet där.

Suljic är ett perfekt val i huvudrollen, en parvel vi känner för, och det märks att Hill brinner för sin hemmamiljö. Han får god hjälp med skateboardskildringen av välkända personer i den världen, som Na-Kel Smith som spelar Ray.

Filmen berör inte

Det låter, ser ut som och doftar verkligen 90-tal genom hela filmen. Det är opolerat, ganska enkelt – och ärligt talat försiggår det inte mycket under ytan. Det berör inte och ibland känns filmen som att den mest är till för den i publiken som vill sitta och bocka av vilka kulturella referenser som ”ska” vara del av ett sådant här projekt.

”Mid90s” har biopremiär på fredag, den 12 april.

ANNONS

Shoppa kläder, skor & inredning hos Ellos – nu med upp till 50% rabatt i outlet.

Extern länk från Ellos

Shoppa här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Bästa biofilmerna som släpps direkt till din tv

ÄMNEN I ARTIKELN

Filmrecensioner

Jonah Hill