Undervattensthrillern får det att krypa under skinnet på oss

’Breaking surface’ fångar paniken under ytan

Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

Breaking surface

Regi Joachim Hedén, med Moa Gammel Ginsburg, Madeleine Martin, Trine Wiggen.


FILMRECENSION. Syskonrelationer kan vara prövande.

Särskilt när ens syster sitter fast under ett klippblock 30 meter under ytan.

THRILLER. En av de häftigaste filmer jag såg som tonåring var James Camerons undervattensthriller ”Avgrunden” (1989). Den kittlade fantasin rejält, och då talar jag inte om dess utomjordiska inslag, utan skildringen av en värld under ytan där döden ständigt lurpassar och ingen riktigt vet vad som döljer sig i djupet. När jag senare läste att den världen skapades i en före detta kärnreaktor som hade fyllts med vatten blev jag imponerad.

Den svenska thrillern ”Breaking surface” har några beröringspunkter med ”Avgrunden”. Även här övertygas vi om att vi faktiskt befinner oss på havsbottnen, i det här fallet nedanför norska fjäll mitt i vintern, trots att de scenerna är inspelade i en enorm vattentank i Belgien.

Och även här får vi intrycket att skådespelarna har pressats till det yttersta, kanske till och med utsatts för fara. Så var det i ”Avgrunden”, där filmens huvudrollsinnehavare Ed Harris var nära att drunkna vid ett tillfälle och efter inspelningarna vägrade att ha och göra med Cameron eller ens prata om filmen.

Fylld av strapatser

I pressmaterialet för ”Breaking surface” berättar regissören Joachim Hedén och huvudrollsinnehavaren Moa Gammel Ginsburg att inspelningen var fylld av strapatser, men vi får ändå intrycket att alla inblandade var med på noterna. Det är skönt, för filmen är bra på att utsätta oss för en rad, ofta kroppsrelaterade, obehagligheter som får det att krypa under skinnet.

Storyn är enkel på sitt sätt, men filmen tjänar på att inte belastas med dödkött och onödiga sidohistorier; den är bara 85 minuter lång. Som manusförfattare ligger Hedéns fokus nästan helt på två personer, halvsystrarna Ida och Tuva (Gammel Ginsburg, Madeleine Martin), som har en komplicerad relation till mamma men ändå reser till henne i Nordnorge för att hälsa på.

Ida är det ansvarstagande syskonet, medan Tuva är äventyraren, ständigt på resande fot. När de beger sig ut på ett vinterdyk sker en katastrof och Ida måste kämpa mot klockan för att rädda Tuva.

Kyligt olycksbådande fjäll

De två huvudrollsinnehavarna ger hängivna insatser i ständigt prövande miljöer. Anna Patarakinas kamera skildrar svindlande vackra men kyligt olycksbådande norska fjäll, medan Eric Börjesons undervattensfoto fångar paniken under ytan. Den får vi för övrigt smaka på redan i början av filmen när vi först möter Tuva och hon dyker ner till den enorma propellern på ett fartyg för att rensa bort allt skräp som fastnat på den.

Visst anar vi ofta vad som ska hända i filmen, men det förtar inte nagelbitarnöjet.

”Breaking surface” har biopremiär på fredag, den 14 februari.


”The shallows”.
”The shallows”.
  • SE OCKSÅ: Hajfilmen ”The shallows” (2016), en annan spännande historia om en ung kvinna som fastnar i en isolerad havsmiljö.
  • VISSTE DU… att vattentanken där en stor del av filmen är inspelad är tio meter djup och har plats för sex miljoner liter vatten? Det är Europas största.
  • JUST NU… lockar Moa Gammel Ginsburg barnfamiljerna till bion som regissör för senaste ”LasseMaja”-filmen.

Glöm inte att gilla Aftonbladet FILM på Facebook för filmnyheter, trailers, recensioner och skön filmnostalgi.

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN