Nattsvart slasherfilm med gåtfull mördare

Långsamt till en början – sedan går det undan

Publicerad 2020-07-24

Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

The rental

Regi Dave Franco, med Dan Stevens, Alison Brie, Sheila Vand, Jeremy Allen White.


FILMRECENSION. En helg i ett drömhus. Vad kan slå det?

Titta inte alltför noga inne i duschen bara.

RYSARE. Hyr du ut din lägenhet är du nog lite nervös över vad det är för folk som kommer att bo hos dig i en vecka. Den här filmen vänder på det. Här är det hyresgästen som har gått i en dödlig fälla så fort nyckeln är överlämnad.

Skådespelaren Dave Francos regidebut börjar långsamt. Vi presenteras för två par, Charlie och Michelle (spelade av ”Downton Abbey”-stjärnan Dan Stevens och Francos fru, Alison Brie) samt Josh och Mina (Jeremy Allen White, Sheila Vand).

En elefant i rummet

Charlie och Josh är bröder, men det finns ytterligare en relation i gruppen som har blivit något av en elefant i rummet: Charlie och Mina är arbetskamrater och står varandra mycket nära. Den sexuella spänningen är så påtaglig att den går att skära i med en brödkniv, men Josh och Michelle lyckas på något sätt intala sig att det nog inte är något att bry sig om.

Dan Stevens, Alison Brie, Jeremy Allen White och Sheila Vand i ”The rental”.

Filmen tar god tid på sig att utforska dynamiken och relationerna mellan de fyra, tillräckligt länge för att vi ska börja undra vart det här ska ta vägen. De hyr ett stort läckert hus vid Oregonkusten över helgen.

Vi noterar att de tycks vara övervakade av någon, kanske den rasistiske tölp som möter dem vid huset och ger dem nyckeln å ägarens vägnar.

Alison Brie i ”The rental”.

Går undan sista halvtimmen

Snart utvecklas filmen till en slasherthriller och det går undan sista halvtimmen. Då blir spänningen väldigt tät, med en rad dåliga beslut och nattsvarta konsekvenser. I en sämre film beter sig rollfigurer dumt för att manuset kräver det, här gör de det för att det är mänskligt.

Filmen utnyttjar Oregonmiljöerna väl, med dimman och ett ständigt rytande hav utanför fönstret.

Den till en början osynlige fienden förblir en gåta filmen igenom – och är oerhört obehaglig.

”The rental” har biopremiär i dag, den 24 juli.


Glöm inte att gilla Aftonbladet FILM på Facebook för filmnyheter, trailers, recensioner och skön filmnostalgi.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln