Pojkens låtsaskompis är Adolf Hitler

Jojo rabbit driver friskt med sjuk nazism

Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus

Jojo rabbit

Regi Taika Waititi, med Roman Griffin Davis, Thomasin McKenzie, Taika Waititi, Scarlett Johansson, Sam Rockwell, Rebel Wilson, Stephen Merchant.


FILMRECENSION. Barn är lätta att hjärntvätta.

”Jojo rabbit” visar vägen till tillfrisknande, mitt under brinnande världskrig.

DRAMAKOMEDI. Många av oss har haft en låtsaskompis. Inte så många av oss har väl haft just Adolf Hitler som låtsaskompis.

Men det är inte så konstigt i det här sammanhanget. 10-årige Johannes ”Jojo” Betzler (Roman Griffin Davis) är medlem i Hitlerjugend. Andra världskriget närmar sig slutet, men entusiasmen är fortfarande stor bland de barn som växer upp i Tredje riket. Det är desto sämre ställt med de vuxna som vet vart det barkar hän. Det gäller både kapten Klenzendorf (Sam Rockwell), en cynisk krigsveteran som leder ett Hitlerjugendläger, och Jojos mamma Rosie (Scarlett Johansson) som i hemlighet avskyr nazisterna.

Det är ett hett debattämne mellan tioåringen och hans mamma vid middagsbordet, men en dag när Rosie inte är hemma upptäcker Jojo hur involverad hon är i motståndsrörelsen. Han hör ett ljud på övervåningen, går upp och hittar till sin överraskning en äldre flicka (Thomasin McKenzie) som gömmer sig i ett utrymme bakom väggen. Vad ska han göra åt det?

Det frågar sig både Jojo och låtsaskompisen Adolf Hitler. Den sistnämnde spelas som en pajas av regissören själv, Taika Waititi, en komisk sidekick till en liten kille som saknar sin pappa och ser upp till ”landsfadern” själv. Det är en dråplig film som driver friskt med nazismens alla sjuka inslag. Inte minst antisemitismen, machoattityden och illusionen av ”härskarras”.

Småbarn ersätter soldater

Satiren skruvas upp till max mot slutet när ryssarna och amerikanerna tränger sig allt närmare och det är upp till småbarn att ersätta soldaterna som har blivit kanonmat.

Soundtracket bjuder på Beatles och David Bowies tyska tolkningar av sina berömda låtar. Det krävs ett speciellt skickligt handlag för att få en så här galen film att fungera, att ta oss från bred komedi till nattsvart mörker när även Jojo blir varse om nazismens baksida.

Somliga kommer inte att köpa grundidén oavsett hur bra filmen är. Men regissören är van vid att balansera mellan olika genrer och har lyckats flera gånger förut, inte minst när Marvel anlitade honom för några år sedan. Då fick vi den fartfyllda och roliga ”Thor: Ragnarök”.

Talang för att jobba med barn

Waititi har även talang för att jobba med barn. Det såg vi i hans ”Hunt for the wilderpeople” (2016) där vi följde en strulig kille på vildmarksäventyr med Sam Neill. I ”Jojo rabbit” får regissören fram ljuvliga insatser av Davis och oemotståndlige Archie Yates i en liten roll som Jojos bästa kompis.

Bland de vuxna skådespelarna briljerar Rockwell, Johansson och Stephen Merchant, perfekt som grinande Gestapo-officer.

”Jojo rabbit” har biopremiär i morgon, den 10 januari.


”Eagle vs shark” (2007).
”Eagle vs shark” (2007).
  • SE OCKSÅ: ”Eagle vs shark” (2007), som är regissörens första vingliga steg på väg till den stil som har blivit hans signum.
  • VISSTE DU… att filmen är baserad på en bok av den nyzeeländska författaren Christine Leunens, som reste till Caens i Normandie för att forska i Hitlerjugends historia.
  • JUST NU… förbereder sig Waititi för att skriva och regissera nästa ”Thor”-film.

Glöm inte att gilla Nöjesbladet FILM på Facebook för filmnyheter, trailers, recensioner och skön filmnostalgi.

Publisert:

LÄS VIDARE