Mejla

Jens Peterson

Trovärdigheten är det svåraste när sport blir dramafilm

FILM

Svenska spelfilmen om Björn Borg och John Mc­Enroe inviger festivalen i Toronto.

Startskott för en säsong av sportfilmer. En svår genre.

Emma Stone och Steve Carell ska också spela tennis. Margot Robbie blir konståkare och Paul Rudd är basebollstjärna/spion.

Sverrir Gudnason spelar Borg och Shia LaBeouf är hans mångårige motståndare John McEnroe. Legendariska dueller i Wimbledon. 

”Battle of the sexes” återskapar ett annat klassiskt möte på tennisbanan. Emma Stone spelar Billie Jean King, världsetta i tennis. 1973 utmanades hon av 55-årige veteranen Bobby Riggs som påstod att kvinnor var för svaga för tennis. Han spelas i filmen av Steve Carell. Deras match i Houston följdes av miljontals tv-tittare. Hon var inte svag.

Hoppas de här filmerna kan skapa trovärdig tennis.


Det är där många idrotts­filmer bommar. Det ser inte ut som om skådespelarna behärskar sporten de spelar. Idrotter som ishockey och fotboll har svårt att få till matcher som inte verkar uppgjorda.

Ibland kan filmmakarna inte ens reglerna.

Kanske därför vi har så många filmer om boxning. Det är lättare för en skådespelare att träna upp sig till en boxare man tror på än en mästare i fotboll.

Löpning gör sig också bra på film.

Tennis har haft det svårare. Vi fick den romantiska komedin ”Wimbledon” med Kirsten Dunst och Paul Bettany, en nätboll på bio. I ”Feminint fenomen” från 1952 är Katharine Hepburn bra på bland annat tennis. Annars har tennisen hållt sig vid sidlinjen, förutom i ”Match point”. En av Woody Allens bättre, med en nätrullare som avgör intrigen.


I höst kommer ”Stronger” med Jake Gyllenhaal som löpare i Boston marathon och ”The catcher was a spy” med Paul Rudd, även de byggda på verkliga händelser. I ”I, Tonya” är Margot Robbie konståkaren Tonya Harding, vars ex-make slog sönder knäet på hennes konkurrent Nancy Kerrigan 1994.

En av svensks idrotts stora profiler, Formel 1-föraren Ronnie Peterson, skildras i ”Superswede” med premiär 16 augusti. Den har inga problem med realistiska tävlingar. ”Superswede” är en dokumentär.

ANNONS

Muminmuggen Fiske finns nu till ett rabatterat pris hos Nordic Nest - köp den idag!

Extern länk från Nordic Nest

Gå till rabatten

Av: 

Jens Peterson

Publisert:

LÄS VIDARE

Travolta om filmen som bäddade för lyxlivet

ÄMNEN I ARTIKELN

Björn Borg

Tennis

Paul Rudd

Margot Robbie

Emma Stone

Nancy Kerrigan

Tonya Harding